Erişilebilirlik

Rumsfeld'den Irak Savunması - 2004-02-05


Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Bush yönetiminin, Irak lideri Saddam Hüseyin’i devirmek amacıyla Irak’ın kitle imha silahları programıyla ilgili istihbarat bilgilerini çarpıttığı iddialarını reddetti.

Silah denetim heyetinin eski başkanı David Kay’in Irak’ın silah programıyla ilgili Amerikan istihbarat bilgilerinin yanlış olduğunu kamuoyu önünde açıkça söylemesinden sonra ilk kez konuşan Rumsfeld, Bush yönetiminin izlediği politikaları savundu.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonunda konuşan Savunma Bakanı, David Kay’in açıklamalarına rağmen, Saddam Hüseyin’in kimyasal veya biyolojik silahlara sahip olmadığını söyleyemeyeceğini belirtti.

Rumsfeld, bu yöndeki iddiaların kanıtlanmamış olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler, Saddam Hüseyin’in elinde, istihbarat raporlarının gösterdiği ve bizim de varolduğuna inandığımız silahların bulunduğunu kanıtlamış değil. Ancak durumun, bunun tersi olduğuna dair bir kanıt da elde etmiş değiliz”.

Rumsfeld, istihbarat bilgilerinin Irak’a karşı askeri operasyona girişilmesini haklı çıkarmak amacıyla çarpıtıldığı yolundaki iddiaları reddederken şöyle dedi:

"Böyle bir şey görmedim ve duymadım.”

Rumsfeld, Irak’ın kitle imha silahlarının akıbetiyle ilgili olarak farklı teoriler ortaya atıldığını belirterek, bu silahların başka ülkelere nakledilmiş ya da Irak içinde saklanmış olabileceği, imha edildikleri veya Saddam ya da ona bağlı bilim adamları tarafından bu silahların varolduğu yönünde kasıtla yanlış bilgi verilmiş olabileceği üzerinde durulduğunu söyledi.

Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olmadığı düşüncesinin gerçekçi olmadığını belirten Rumsfeld, gerçek durum ne olursa olsun, Başkan Bush’un Irak’ı işgal kararının doğru bir karar olduğunu savundu.

"Başkanın Irak’ta doğru bir karar verdiğini düşünüyorum, bu konuda hiç şüphem yok.”

Rumsfeld’in bu açıklamalarına rağmen, başta Senatör Edward Kennedy olmak üzere Demokrat Kongre üyeleri yönetimin izlediği politikaları sert bir şekilde eleştirmeyi sürdürüyor.

Senatör Kennedy, yönetimin Irak’la ilgili istihbarat konusundaki hataları soruşturma girişiminin, siyasi karar mercilerini aklayıp istihbarat uzmanlarını suçlamak amacıyla başlatıldığını öne sürdü: "Bence Beyaz Saray’ın gündeminde, yönetimin savaş kararı vermesinde, kendi çarpıtmaları ve yanlış anlaması değil, istihbarat örgütlerinin topladığı bilgilerin suçlanması öne çıkıyor.”

Kongre’nin diğer bazı üyeleri de benzer kaygıları paylaşıyor. Başkan Bush’un başlatılması için talimat verdiği soruşturmanın bir yıldan uzun sürmesi bekleniyor. Bu nedenle, Komisyonun elde edeceği bilgilerin, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden önce kamuoyuna açıklanmayacağı tahmin ediliyor.

XS
SM
MD
LG