Erişilebilirlik

Senatör Kerry, Bush'a Rakip Olma Yolunda - 2004-02-04


Amerika’da dün 7 eyalette Demokrat Parti başkan adaylığı için yapılan ön seçimlerin çoğunu Massachusetts senatörü John Kerry kazandı.

Senatör Kerry, 7 eyaletin beşinde birinci gelirken, Kuzey Carolina Senatörü John Edwards Güney Carolina’da birinci oldu.

Oklahoma eyaletinde ise ön seçimi eski NATO başkomutanı emekli orgeneral Wesley Clark kazandı.

Bu arada, aday adaylarından Connecticut Senatörü Joe Lieberman adaylıktan çekildiğini açıkladı.

Demokrat Partinin, resmen Ağustos ayındaki ulusal kongresinde belirlenecek olan başkan adayı, Kasım’daki başkanlık seçimlerinde, Bush’la yarışacak.

John Kerry, Arizona, Delaware, Missouri, New Mexico ve Kuzey Dakota’da en çok oyu alarak Başkan adaylığı yarışındaki yerini güçlendirdi. Dünkü zaferini, taraftarlarıyla birlikte kutlayan Kerry şöyle dedi:

“Daha adil, daha zengin ve daha eşit bir Amerika istiyoruz ve Kasım ayında Başkan Bush’u yeninceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Dün geceki ön seçimlerin diğer bir galibi de Senatör John Edwards’dı. Edwards, Güney Carolina’da Kerry’e büyük fark attı ve Oklahoma’da da önemli bir varlık gösterdi. Gelecek haftalardaki önseçimlerde ciddi bir sürpriz olmaz ise, Demokrat partinin başkan adaylığı yarışının Kerry’le Edwards arasında geçmesi mümkün.

Senatör Edwards, Güney Carolina’da taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, Amerika’da gelir dağıtımındaki eşitsizliklere dikkati çekerek hala çifte standart uygulandığını, iki ayrı sağlık sistemi, iki ayrı eğitim sistemi, vergi sistemi, iki ayrı hükümet ve ekonomi bulunduğunu söyledi. Edwards, bunu değiştireceklerini, halkla el ele vererek herkesin daha eşit haklara sahip olacağı bir Amerika inşa edeceklerini söyledi.

Dünkü ön seçimlerde çok az oy alan Connecticut senatörü Joseph Lieberman ise yarıştan çekildiğini açıkladı.

Lieberman, seçmenin bir karar verdiğini ve kendisinin de bu kararı kabul ettiğini kaydetti. Lieberman, partisinin seçeceği adayı destekleyeceğini ve Başkan Bush’a ikinci dönem şansı vermemek için elinden gelen her şeyi yapacağını vurguladı.

Aldığı olumsuz sonuçlara rağmen eski Vermont Valisi Howard Dean ise taraftarlarına yarıştan çekilmediğini ve devam edeceğini söyledi.

Bu hafta sonu Michigan ve Washington eyaletlerinde de ön seçim yapılacak. Başkanlık adaylığı için yarışın belki de en önemlilerinden biri, en çok delegenin bulunduğu California, New York ve Ohio’da 2 Mart’ta yapılacak ön seçimler olacak.

XS
SM
MD
LG