Erişilebilirlik

Şaron Ortadoğu'da Herkesi Şaşırttı - 2004-02-03


İsrail’in sağ kanadı da sol kanadı da belki de Filistinlilerden bile daha şaşkın durumda. İsrail Başbakanı Ariel Şaron Gazze’deki 21 yerleşim biriminden 17'sinin tahliye planlarını hazırlattığını İsrailin Haaretz gazetesine açıklayınca Ortadoğu’da taşlar yerinden oynadı.

Sağ görüşleri, milliyetçi kararlarıyla tanınan Şaron verdiği demeçte önce tahliye kelimesini kullandı, ardından nakil kelimesini. Yerleşimcilerin ve kendi partisi Likud’un tepkilerinden çekinilerek yapılmış gibi görünen bu düzeltmenin ardından Şaron ağızları açık bırakan bir başka bir cümleyi haber sızdıktan sonra partisinin kurmaylarıyla yaptığı kapalı kapı toplantısında sarf etti.

İsrail Başbakanı “gelecekte Gazze Şeridinde hiçbir Yahudinin kalmayacağı varsayımıyla hareket planı hazırlatıyorum” dedi.

Şaron, partidaşlarına kararını anlatırken “7.500 kişilik bir nüfustan bahsediyoruz. Kolay bir mesele değil. Binlerce metrekarelik sıcak yuvalardan, fabrikalardan, tesislerden söz ediyoruz. Bu yerleşim birimlerinde üçüncü kuşak doğdu. Yapılacak ilk iş yerleşimcilerle anlaşmaya varmak” diye konuştu.

Şaron bu planda kendi vatandaşlarından bulup bulamayacağı şüpheli olan desteği Washington’da arıyor. Haaretz’e yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı konuyu bu ay ABD’ye yapacağı ziyarette Başkan Bush’a açacağını, Washington’un desteğini isteyeceğini söyledi.

Şaron’un ABD’den beklediği destek vakit kaybetmeden duyuruldu. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan “İsrail’in Filistinliler ile İsrailliler arasındaki gerginliği düşürmeye yönelik cesur adımlar atmayı planlaması cesaretlendirici” dedi.

Ancak İsrail Başbakanı kendi Parlamentosundan desteği bu denli kolay almadı. Sol partilerin isteği üzerine Ariel Şaron için güven oyu istendi. Milliyetçi Din Partisi ve Milli Birlik Partileri ile beraber Şaron’un partisi Likud’dan birkaç milletvekili güven oylaması sırasında salonda bulunma kararı aldılar.

Şaron bu kez güvenoyunu 42ye 41lik kıl payı farkla kazandı. Ancak bu milimetrelik fark iktidar hükümetinin kırılganlığını da bir kez daha gözler önüne serdi.

Tahliye planlarına şiddetle karşı çıkan ve kendisi de Gazze şeridinde bir yerleşim biriminde yaşayan Milli Birlik Partisi milletvekili Zvi Hendel, Şaron’un devrimsel kararının altında yatan nedenin kendi hakkındaki rüşvet skandalını unutturmak olduğunu ileri sürdü.

Hendel Şaron’un gündem değiştirmek üzere ortaya attığı bu plana kendisinin bile inanmadığını savundu.

Şaron’un Dışişleri Bakanı Silvan Şalom’da başka nedenlerle plana karşı. Şalom “Filistinlilere tek taraflı taviz verilmesinin faydadan çok zarar getireceğine inandığını belirtti.

Sol Partiler ise Şaron’un öne sürdüğü adımlara yönelik kuşkularını korudu. Hemen hemen tüm sol parti milletvekilleri fiiliyatta değişiklik olmazken illegal yerleşimler bile kaldırılamazken bu planın samimiyetine inanmanın zor olduğunu belirttiler.

Filistin Yönetimi ise Şaron’un açıklamalarına kuşkuyla bile yaklaşmadı. Filistin lideri Yasser Arafat “17 yerleşim birimini boşaltmak mı? Niye yerlerine yeni 170 tane inşa etmek için mi?” diye kestirip attı.

Filistinli Bakan Saib Erakat da “genellikle İsrail tahliye planlarınından bahsettiğinde yalnızca halkla ilişkiler yapar. Eğer İsrail Gazze’den çıkmak istiyorsa emin olun hiçbir Filistinli yollarına çıkmayacaktır” diyerek meydan okudu.

XS
SM
MD
LG