Erişilebilirlik

Iraklı Kürtler Yasta - 2004-02-02


Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde, bayramlaşmaya gelenlerin bulunduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi bürosunda ve Kürdistan Yurtseverler Birliği binası önünde düzenlenen intihar saldırıları ağır can kaybına yol açtı.

Bölgedeki Amerikan Kuvvetlerinin komutanı Tuğgeneral Mark Kimmitt, ölü sayısını 56 olarak açıkladı. Saldırılarda 200’den fazla kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Ölenler arasında Irak Kürdistan Demokratik Partisi üst düzey yöneticilerinden Saim Abdul Rahman ile Erbil Valisi Ekrem Mintik’ın da bulunduğu bildirildi.

Saldırıların sorumluluğunu şu ana kadar üstlenen olmadı. Ancak bazı Kürt yetkilileri, El Kaide ile bağlantılı Ensar’ül İslam adlı terörist örgütün sorumlu olabileceğini belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Irak halkının çeşitli kesimlerini ve koalisyon güçlerini hedef alan saldırıların derin endişe ve üzüntüyle izlendiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı, Irak halkının bütün kesimlerini sağduyulu olmaya çağırdı.

Bu arada Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak’a giderek Amerikan askerlerini ziyaret etti. Savaşın sona erdiği Nisan ayından bu yana Irak’a üçüncü kez giden Wolfowitz’in Amerikalı komutanlarla biraraya geldiği bildirildi.

Öte yandan Bağdat’ın 75 kilometre kuzeyindeki Balad’da Amerikan üssüne düzenlenen roketatarlı saldırıda 1 asker öldü, 12 asker de yaralandı.

XS
SM
MD
LG