Erişilebilirlik

'Pakistan'daki Nükleer Skandal Büyüyebilir' - 2004-02-02


Pakistan’da iki aydır sürdürülen soruşturma sonucunda Abdülkadir Han ülkesinin sahip olduğu nükleer teknolojiye ait bilgileri adı geçen ülkelere aktardığını kabul etti. Kuzey Kore’nin ilk kez bu soruşturmada adının geçmesi dikkatleri çekti. Abdülkadir Han, bilgi transferinin 1989-2000 yılları arasında gerçekleştiğini ve bundan hükümetin bilgisinin bulunmadığını belirtti. Soruşturmada aralarında nükleer bilim adamlarının da bulunduğunu 6 kişinin daha adı geçiyor.

Siyasi uzman ve köşe yazarı Talat Hüseyin, konu ile ilgili açıklamanın yapıldığı toplantıya katılan gazetecilerden biri ve kendisine, Pakistan’da milli kahraman sayılan Abdülkadir Han ve diğerlerinin mahkemeye sevk edilip edilmeyeceğine önümüzdeki günlerde karar verileceğinin söylendiğini belirtti.

Hüseyin, bu konudaki kararın Devlet Başkanının başkanlığındaki nükleer faaliyetlerden sorumlu üst düzey bir idare tarafından alınacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi, Kasım ayında Pakistan’ı bilgi sızması konusunda uyarmış ve ardından soruşturma başlatılmıştı. Dairenin mektubunda İran, Libya ve Kuzey Kore’nin de isimleri geçiyordu.

Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in kurban bayramının hemen ardından ulusa seslenerek konu ile ilgili bir bilgi vermesi bekleniyor. Pakistan’ın nükleer programının kurucusu sayılan Abdülkadir Han’a şu anda ulaşmak mümkün değil. Hükümet danışmanlığından alındıktan sonra, Han’ın İslamabad’daki evi 24 saat polis kontrolü altında bulunuyor.

Han’ın sahip olduğu zenginlik ve lüks yaşantı uzun bir zamandır Pakistan medyası tarafından manşetlere taşınıyordu. Ancak muhalefet partileri ve ülkenin dini liderleri Abdülkadir Han’ın soruşturulmasını eleştirdi ve Cuma gününü protesto günü olarak ilan etti.

Abdülkadir Han’ın Pakistan Ordusu’ndan bilgi transferi ile ilgili emir aldığını iddia edenler de var ve bu çevreler soruşturmaya üst düzey komutanlarla istihbarat yetkililerinin de dahil edilmesini istiyor.

Hükümet yetkilileri, iki eski genel kurmay başkanının konu ile ilgili sorgulandığını ancak nükleer bilgilerin aktarımıyla ilgili iddiaları reddettiklerini ifade etti.

Hüseyin, nükleer bilgilerin üst düzey askeri yetkililerin bilgisi olmaksızın el değiştirmesinin anlaşılmaz olduğunu kaydediyor.

Hüseyin, burada asıl meselenin bilgi transferine neden olan ortam olduğunu belirtti. Hüseyin’e göre Abdülkadir Han birden fazla ülkeye 11 yıl boyunca bu bilgileri aktardıysa bu gelecek günlerde Pakistan’da önemli bir siyasi mesele haline gelecek. Ancak Hüseyin, yetkililerin soruşturmayı daha da genişletmek niyetinde olmadığını ve sorumluları yakaladıklarına inandıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG