Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Kıbrıs'a Amborgoyu Kaldırmak Birinci Öncelik' - 2004-02-02


Başbakan Erdoğan Amerika ziyaretini tamamlayarak Türkiye’ye döner dönmez Kıbrıs’la ilgili olarak ambargoların kaldırılmasının hükümetin öncelikli gündemlerinden biri olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı da dün Kuzey Irak’ın Erbil kentinde meydana gelen saldırılarla ilgili bir açıklama yaptı.

Başbakan Erdoğan 26 Ocak’ta çıktığı Amerika ziyareti dönüşünde Atatürk Havaalanında bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ziyarette hem ekonomik hem de siyasi açıdan olumlu mesajlar aldıklarını söyledi. Amerika ziyaretinin Bush yönetiminin Irak ta ki PKK operasyonu ile ilgili açıklamalarının aynı zamana denk düşmesinin tesadüf olmadığını söyleyen Erdoğan bu Amerikayla teröre karşı ortak mücadelenin bir ifadesi dedi. NATO zirvesi sırasında İstanbul a gelecek olan Başkan Bush u Ankara ya da davet ettiklerini söyleyen Erdoğan Kıbrıs için çözüm arayışını da değerlendirdi. Türkiye ve KKTC nin üzerine düşeni yapmasına rağmen karşı taraf bir adım atmazsa ambargoların kaldırılması konusunu gündeme getireceklerini söyledi. Erdoğan ikili görüşmelerde bu konuda olumlu yanıt aldık dedi.

Ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Ocak’ta Ankara’yı ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi’ye 6 soruyu içeren bir mektup verdiği kaydedildi.

Kıbrıs Rum Kesimi’nde yayınlanan Filelefteros gazetesinin manşet haberine göre, Erdoğan bu mektupta AB’nin Kıbrıs konusunda muhtemel gelişmelere karşı tavrının ne olacağını sordu. Erdoğan mektubunda, Kıbrıs’ta çözüm halinde AB müktesebatı, Türkçe’nin AB’ de resmi dil olması, KKTC’ye uygulanan ambargo gibi konulara da değindi.

Habere göre Erdoğan, Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılması, ancak referandumda kuzeyden “evet” güneyden ise “hayır” cevabi çıkması halinde AB’nin tavrının ne olacağını da Prodi’ye sordu

Kuzey Irak in Erbil kentinde dün ayrıca eş zamanlı iki intihar saldırısı meydana geldi. Bu kez hedefte Irak Kürdistan Demokrat Partisi ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği nin Erbil merkezleri vardı.

Saldırıyla ilgili Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Irak halkının çeşitli kesimlerini ve koalisyon güçlerini hedef alan saldırıların derin endişe ve üzüntüyle izlendiği belirtildi. Saldırıların İslam dünyası için barış ve dostluk dönemi olan kurban bayramına rastlaması üzüntümüzü daha da artırmaktadır denildi. Dışişleri Bakanlığı Irak halkının bütün kesimlerini sağduyulu olmaya şiddet sarmalını tırmandırmayı amaçlayanların oyununa gelmemeye ve tahriklere kapılmamaya davet etti.

XS
SM
MD
LG