Erişilebilirlik

İran İçişleri Bakanı Seçim Şansı Kalmadığını Açıkladı - 2004-01-31


İran İçişleri Bakanı, Anaya Koruyucuları Konseyi’nin son kararı üzerine meşru seçim yapma şansı kalmadığını açıkladı. Abdülvahid Müsavi Lari, bu açıklamayı konseyin reformcu bin 200 adaya daha önce koyduğu seçim yasağını kaldırma kararı almasından sonra yaptı.

Ancak konsey, geri kalan 2 bin 600 adayı yasak kapsamında tutmaya devam etti. Anayasa Koruyucuları Konseyi, başta aralarında 80 milletvekilinin de bulunduğu 2 bin 600 reformcu adayın seçime katılmasını yasaklamıştı.

İran İçişleri bakanı, bazı değişiklikler yapılmadıkça hükümetin 20 Şubat'ta yapılması öngörülen seçimleri düzenleyemeyeceğini bildirdi. Bu arada Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin, Konsey ile sürdürdüğü görüşmelerin çıkmaza girdiğini söylediği yolunda çıkan haber daha sonra yalanlandı.

Tahran'dan Kongre ziyaretine yalanlama

İran Dışişleri Bakanlığı, bir Amerikan kongre heyetinin Tahran’ı ziyaret etmesinin planlandığı haberini yalanladı. Bakanlık sözcüsü, söz konusu ziyaretin İran’ın gündeminde olmadığını, ve bu yönde hiç bir hazırlık yapılmadığını açıkladı.

Dün Senatör Arlen Specter, gelecek ay ziyaret hazırlıklarını görüşmek üzere bazı kongre görevlilerinin Tahran’a gitmesinin onaylandığını açıklamıştı. Cumhuriyetçi Senatör, geziyle ilgili ayrıntıların İran’ın BM Büyükelçisiyle yapılan bir toplantıda belirlendiğini söylemişti.

Amerika, 1980’de Tahran’daki elçiliğin işgal edilmesinden beri İran ile diplomatik ilişkilerini kesmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG