Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Irak'ın Toprak Bütünlüğü Korunmalıdır' - 2004-01-27


Resmi bir ziyaret için Amerika’da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, New York’taki temaslarını tamamladı ve Washington’a geldi.

Başbakan’ın uçağı, Amerika’nın doğu bölgelerini etkileyen şiddetli kar ve soğuk hava koşulları yüzünden Washington’a rötarlı iniş yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın Washington programı içinde, Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin düzenlediği bir konferansta konuşma ve başkentteki Musevi kuruluşları ve Müslüman liderlerle görüşmeler yer aldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Washington’da iki ayrı kuruluşta yaptığı konuşmalarda, ekonomik krizi geride bırakan Türkiye’nin yabancı yatırımcılara kolaylık sağlayacak uygulamalarını anlattı ve Amerikalı işadamlarını Türkiye’de yatırıma çağırdı. Başbakan’a bu gezisinde beş bakan eşlik ediyor.

Erdoğan Tür ekonomisi ve yabancı yatırımlarla ilgili konuşmalarından ilkini onuruna düzenlenen yemekte yaptı.

Türk Amerikan Konseyi, Türkiye Odalar Borsalar Birliği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından ortaklaşa verildi. Başbakan ikinci konuşmasını ise Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar adlı düşünce kuruluşunda yaptı.

Erdoğan, Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi'nde yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtladı. Terör örgütü PKK'nın Irak'ta varlığını güçlenerek sürdürdüğünü belirten Erdoğan, "ABD'nin yaptırım uygulamasını beklemek bir stratejik ortağın hakkıdır" dedi.

Etnik kökene veya mezhebe dayalı federal yapının Irak'ı paramparça edeceğini söyleyen Erdoğan, "Irak'ın toprak bütünlüğü korunmalı. Yeraltı zenginliklerini tüm Irak halkı paylaşmalı. Ayrıca, belli bir bölgenin belli bir etnik yapıya verilmesi sakıncalı" diye konuştu.

Başbakan her iki konuşmada da Türkiye’nin yabancı yatırımları artırmada kararlı olduğunu bildirdi. Türkiye’nin kendi kaynaklarını harekete geçirmesi kadar yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeye önem verdiğini belirten Başbakan, bu yatırımlar için elverişli bir ortam oluşturduklarını söyledi.

Başbakan Türkiye’nin ekonomik ve siyasi yönden istikrarlı, dinamik pazara sahip bir ülke olduğunu anlatırken, örnek olarak ekonomik büyüme hızının 2002’de yüzde 7 virgül 8’e çıktığını 2004 yılında yüzde 5’lük gelişme beklendiğini, faizlerin yüzde 20’nin altına çekildiğini, ihracatın yüzde 35, buçuk oranında arttığını ve yurt dışına, şimdiye kadar en düşük faizle sürülen tahvile 6 milyar dolarlık talep geldiğini belirtti.

Başbakan 2001 yılında milli gelirin yüzde 92’sine ulaşan kamu borcunun yüzde 70’e indirmeye çalıştığını da kaydetti.

Yürürlüğe giren Doğrudan Yabancı Yatırımlar kanunu hakkında bilgi veren Başbakan, geçen yıl özel teşebbüsle devleti biraraya getirecek Yatırım Promosyon Ajansı kurulacağını açıkladı.

Başbakan ayrıca Mart ayında toplanacak Yatırımcı Danışma Konseyi’nde uluslar arası önde gelen şirket yöneticilerini biraraya getireceğini söyledi.

Başbakan Türkiye’ye giren yabancı sermaye içinde Amerikan şirketlerinin payının sadece yüzde 11.5 olduğu işaret ederek, bunun yetersiz bulduğunu belirtti. Ancak Başbakan Türk ve Amerikan şirketlerinin Afganistan’daki mütahitlik projelerinde başarılı ortaklıklar kurduklarını hatırlatarak aynı işbirliğinin Irak’ta tekrarlanabileceğine işaret etti.

Başbakan bir soru üzerine de, adi bir suç olmayan, kimi nerede ve nasıl vuracağı belli olmayan teröre karşı dünya ülkelerinin ortak mücadele platformu oluşturduklarını anlattı.

Başbakan’a sorulan sorulan sorular arasında Kıbrıs ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de vardı. Başbakan Türkiye’nin üyeliğinin Kıbrıs’ta anlaşama koşuluna bağlanmadığını hatırlattı.

Erdoğan, "Bir faktör durumdur. Kıbrıs'ta garantör ülke sıfatıyla bir çözümden yanayız. Annan planı referans alınarak çalışma başlatılmalı. Bu konudaki yaklaşımla KKTC, Güney Kıbrıs'tan her zaman bir adım önde olacak. Bu meseleyi iyi niyetle çözmek gayretindeyiz, kararlıyız" dedi.

Erdoğan Washington ziyaretinin ilk gününde Musevi kuruluşların temsilcileri, Amerikalı Müslüman liderler ve Dünya Bankası başkanı James Wolfensohn’la görüştü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush ve yardımcısı Dick Cheney’le görüştükten sonra bir basın toplantısı yaparak görüşmeleri hakkında bilgi verecek.

XS
SM
MD
LG