Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan ABD Ziyaretine Başladı - 2004-01-26


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ve Irak gündemli Amerika gezisi başladı.

Başbakan Amerika’ya gelirken uçakta gazetecilerin Kıbrıs’la ilgili sorularını yanıtladı ve Adada çözümün hızlandırılabilmesi için daraltılmış bir metin üzerinden hareket etmenin doğru olacağını söyledi.

Erdoğan, tüm dünyanın yakından izlediği Kuzey Kıbrıs’ın atacağı olumlu adımların Avrupa Birliği tarafından gözden kaçırılmamasını, Türkiye’nin de garantör olarak bu konudaki hassasiyetini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Erdoğan’a Amerika ziyaretinde eşlik eden bakanlardan Ali Babacan da, Davos’ta Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili tutumunu şöyle özetlemişti:

Başbakan’ın Amerika ziyaretinin en önemli bölümünü de Kıbrıs ve Irak konularını Başkan Bush’la ele alacağı 28 Ocak Çarşamba günkü Beyaz Saray randevusu oluşturuyor. Bu görüşmede, Afganistan, Ortadoğu, terörle mücadele, İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi, nitelikli sanayi bölgeleri ve tekstil dahil ticari ve ekonomik konular üzerinde durulması da bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, Newsweek dergisine verdiği son demeçte Irak’la ilgili görüşlerini bir kez daha dünya platformunda dile getirdi.

Erdoğan, Irak’ta etnik ve dini gruplara dayalı federatif bir yapının sağlıklı olmayacağını söyledi. Başbakan Iraklı Kürtlerin, Kerkük’te attığı adımların da sağlıklı olmadığını vurguladı. Başbakan, bir etnik grubun diğeri üzerinde hakimiyet kurma çabasının Irak’ın bütünlüğünü tehdit edeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın bu görüşleri Washington’daki temaslarında da vurgulaması bekleniyor.

New York, Washington ve Boston'u kapsayan Amerika ziyaretinde Başbakan Erdoğan’ın bir günlük New York gündemi ise finans, dış ilişkiler, Yahudi, Rum- Ortodoks ve Amerikan-Türk topluluğu temsilcileriyle temaslardan oluşuyor.

Yarın New York’dan Washington’a geçecek olan Erdoğan, başkentte Başkan Bush’un yanı sıra Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı, Hazine Bakanı, Ticaret Bakanı ile görüşecek, ayrıca Dünya Bankası Başkanı ve IMF İcra Direktörü’yle biraraya gelecek.

Erdoğan’a devlet bakanları Ali Babacan, Kürşat Tüzmen ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül eşlik ediyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de yarın Amerika’ya gelmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG