Erişilebilirlik

Irak'ta Dört Polis Öldürüldü - 2004-01-26


Irak’ın Ramadi kentinde 4 polis, silahlı kişiler tarafından vurularak öldürüldü. Aynı bölgede daha sonra meydana gelen bir patlamada bir Iraklı sivil daha hayatını kaybetti.

Bu arada, ülkenin kuzeyinde Dicle nehrine düşen Amerikan helikopterinin üç kişilik mürettebatı hala bulunamadı.

Irak'ta bu gelişmeler yaşanırken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, bu ülkeye heyet gönderilmesiyle ilgili kararını, bugün açıklaması bekleniyor. Heyetin görevi, genel seçimlerin 30 Haziran tarihi öncesinde yapılıp-yapılamayacağını belirlemek olacak.

Heyetin gönderilmesini kısa bir süre önce New York’a giderek Genel Sekreterle görüşen Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer ve Geçici Yönetim Konseyi üyeleri istemişti.

Eski Silah Denetçisinden Suçlama

Kısa bir süre önce istifa eden Amerikalı silah denetçisi David Kay, savaş öncesi Irak’ın silah programlarıyla ilgili olarak, Amerikan istihbarat kurumlarını hatalı davranmakla suçladı.

David Kay, 1991 yılından sonra Saddam Hüseyin’in kimyasal ve biyolojik silah programlarından neredeyse tamamen vazgeçtiğini, ancak istihbarat kurumlarının, bunu görmezden geldiğini öne sürdü.

Başkan Bush, Saddam Hüseyin’in silah programlarını devam ettirdiği yolundaki savaş öncesi istihbarat bilgilerini, Amerika’nın Irak’ı işgal etmesine gerekçe göstermişti.

Bush aynı şekilde, Saddam Hüseyin’in nükleer silah geliştirmeye çalıştığını da bu gerekçede bildirmişti.

Geçen hafta istifa eden silah denetçisi David Kay, Irak’ta söz konusu silahlardan bulunmadığı görüşünde.

XS
SM
MD
LG