Erişilebilirlik

Cheney'den Türkiye'ye Destek Sözü - 2004-01-24


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Avrupa’ya yaptığı çağrıda, İran ve Arap dünyasında demokrasiyi desteklemede Amerika’nın çabalarına destek vermesini istedi ve bunun terörizme karşı savaşta son derece önemli olduğunu vurguladı.

Cheney, demokratik ülkelere ve Birleşmiş Milletler’e de seslenerek, Irak’ın yeniden yapılandırılmasına katkı sağlamalarını talep etti.

Cheney konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik çabalarından da söz etti ve “Türkiye’nin desteklenmeyi hak ettiğini” söyledi.

Başkan Yardımcısı Cheney, İsviçre’nin Davos kentinde toplanan Dünya Ekonomik Forumu toplantısında bir konuşma yaptı. Geçtiğimiz yıl, Amerika’nın Irak’a savaş açma planlarından ötürü, zirvede Amerikan yönetimine karşı büyük bir muhalefet oluşmuştu. Ancak bu yıl, Avrupa’da savaşın mimarı olarak görülen Cheney, Avrupalı meslektaşlarından Amerika’nın Ortadoğu’daki çabalarında işbirliği yapmalarını istedi. Cheney, Irak’ı istikrara kavuşturma yolunda ilerleme kaydedildiğini savundu.

Cheney, şiddet içeren ideolojilerle kaynağında yüzleşmek gerektiğini belirtti ve Ortadoğu’nun tamamında ve ötesinde demokrasinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Başkan yardımcısı, tehlikelerle yüzleşmede işbirliğinin önemini vurguladı, uluslar arası işbirliğinin geçmişle kıyaslanmayacak şekilde önem kazandığını belirtti.

Başkan yardımcısı, Irak’ın borçlarının silinmesi için diğer ülkelerin çaba göstermesini ve bölgenin istikrarına katkı sağlamalarını da istedi.

Başkan Yardımcısı, demokratik hükümetlerin halklarının enerjisini şiddetten, barışçı işlere çevirebildiğinin deneyimle sabit olduğunu söyledi. Cheney, demokrasilerde şiddetin yeşermediğini, bu toplumlardan teröristlerin beslenemediğini vurguladı.

Cheney, terörizm ile savaşta, Yönetimin gereğinden fazla askeri çözümlere dayandığı eleştirisini de yanıtlamaya çalıştı. Ancak Başkan yardımcısı, diplomasinin sonuç vermediği zamanlarda Amerika gibi ülkelerin güç kullanmaya her zaman hazır olması gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG