Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Kıbrıs Konusunda Referandum'a Hazırız' - 2004-01-24


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Annan’ın Kıbrıs planını referanduma sunmaya hazır olduklarını açıkladı.

Erdoğan bu açıklamayı Davos’ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Başbakan Erdoğan, Rum tarafının kabul etmesi halinde Türk tarafının da Kofi Annan’a barış planını tamamlama izni vereceğini belirtti. Halen toprak, mülteciler, Türk ve Yunan askerlerinin sayısı, anayasa ve Kuzeydeki Türk göçmenlerin statüsü gibi konular üzerinde anlaşma sağlanamadığı için barış planı tam şeklini almamış bulunuyor.

Başbakan Erdoğan “eğer Rum hükümeti Genel Sekretere plandaki boşlukları doldurma izni verirse Türkiye de garantör devlet olarak aynı şekilde davranmaya hazırdır”şeklinde konuştu.

Erdoğan, tarafların plan üzerinde görüşbirliği sağlaması halinde planı 1 Mayıs’tan önce adanın iki kesiminde halkoyuna sunulmasından yana olduklarını da vurguladı.

Erdoğan taraflara eşit uzaklıkta bir arabulucunun devreye girmesi ve müzakerelerin başlaması yönündeki isteklerini Kofi Annan’a ilettiklerini de sözlerine ekledi.

Annan ise Başbakan Erdoğan’dan aldığı mesajların kendisini cesaretlendirdiğini arabulucuk konusunda ise Amerika ile İngiltere’nin iyi faaliyet gösterdiğini, müzakerelerde bu ülkelerin desteğinin aranacağını açıkladı.

Bu arada bugün Ankara’ya gelen Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, arabuluculuk önerisinden haberi olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG