Erişilebilirlik

ABD'ye Girişte İkinci Kez Sorguya Alınanlar Arttı - 2004-01-23


ABD İç Güvenlik Bakanlığı’ndan alınan yeni veriler, ülkeye girişlerde, işlemleri zorlaştırılıp, ikinci kez sorguya alınan insanların sayısının, son iki yılda belirgin bir şekilde arttığını gösteriyor.

Miami kentindeki yetkililerle konuşan Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Teeple, bu yeni uygulamanın, artan güvenlik önlemleri ve gelişen teknolojiden kaynaklandığını söylüyor.

Amerika’ya giriş noktalarında ikinci kez sorguya alınanların sayısı, 2002 ve 2003 yılları arasında, yarım milyon arttı. İç Güvenlik Bakanlığı’ndan Zachary Mann, 11 Eylül olaylarından bu yana, gümrük ve sınırlarda görevli yetkililerin, ülkeye girenleri daha sıkı kontrole aldığını söyledi.

Güvenlik önlemlerinin daha çok özellikle, 11 Eylül olayları öncesinde gevşek olan Kanada sınırında arttırıldığını kaydeden Mann, daha önce uyuşturucu kaçakçıları ve vize ihlali yapan kişileri yakalamakla yükümlü sınır görevlilerinin, yeni önceliklerinin, teröristlerin Amerika’ya girişini engellemek olduğunu belirtti.

İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Mann, sınır girişlerinde ikinci kontrollerin uygulamaya konulma gerekçesini, birinci kontrolü yapan memurların vakit darlığına bağlıyor:

"Birinci kontroldeki yanıtlarınızı dikkate alan görevliler, sizi kontrol için ikinci kez görevli arkadaşlarına göndermek isteyebilir. Bu, yanlış bir şey olduğu anlamına gelmiyor. Sadece hakkınızda daha fazla bilgi almak isteyebilirler. Aranılan kişi değilseniz de, serbest bırakılıp, yolunuza gidersiniz."

Gümrük yetkilileri, zanlı ya da teröristlerin adlarının kaydedildiği gelişmiş veri tabanlarına sahip olduklarını söylerken, bu sistemlerin sayesinde daha fazla kişinin, ikinci sorgulamaya gönderildiğini ekliyor.

11 Eylül terör olayları, Amerika’ya giren kişilerin incelenmesi sırasında yapılan ihmalleri gözler önüne sermişti. Olaylara yol açan 19 hava korsanından ikisi, ülkeye girişte ikinci kontrolden geçmelerine rağmen, temiz çıkmıştı.

Yakın bir zamandaysa, Amerika’ya gelen ziyaretçilere yönelik parmak izi ve fotoğraf çekimi uygulaması konulmuştu.

XS
SM
MD
LG