Erişilebilirlik

23 Ocak 2004 - 2004-01-23


Christian Science Monitor gazetesinde, Kasım ayında İstanbul’u sarsan intihar saldırılarıyla da ilgili bir haber dikkati çekiyor. Gazete, Avrupa’daki bir çok terör saldırısıyla ilgili soruşturmada adı geçen Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi’nin İstanbul’daki eylemleri de yönlendiren isim olduğundan şüphelenildiğini yazıyor. Gazete, Lübnan’daki Tevhid örgütünün liderliğini yapan Zerkavi’nin Irak’taki Ensar el-İslam, Lübnan’daki Hizbullah ve Avrupa’daki Afrika kökenli örgütlerle de bağlantılı olduğunu belirtiyor:

"Avrupa’daki İslamcı terör örgütlerini araştıran savcılar bugünlerde hangi ipucunun arkasından giderlerse gitsinler, şüpheler hep aynı adamın üzerinde toplanıyor: Ebu Musab Zerkavi. Tek bacaklı Ürdünlü bir Bedevi olan Zerkavi’nin İran’da saklandığı sanılıyor. Soruşturmalara katılanlara göre Zerkavi, intihar eylemlerinin Irak’a geçirilmesinden Türkiye’deki son bomba saldırılarına ve Avrupa’da kimyasal saldırı planlarına kadar El-Kaide bağlantılı bir çok komplonun baş zanlısı olarak görünüyor. İstanbul’da Kasım ayındaki sinagog saldırılarını soruşturan Türk polisinin yakaladığı iki ayrı İslamcı örgütün üyeleri de Zerkavi ile bağlantılı olduklarını açıkladılar."

Financial Times ise, Türkiye’nin Kıbrıs’ta çözüm için görüşmelerin yeniden başlaması için çaba harcadığını duyuruyor. Gazete, okuyucularına konunun Milli güvenlik Kurulu toplantısında ele alınacağını ve Ankara’nın önümüzdeki günlerde yeni bir önlemler paketi sunmasının beklendiğini aktarıyor:

"Türk hükümeti, adanın Avrupa Birliği’ne katılacağı 1 Mayıs tarihine kadar bir çözüm bulmaya kararlı olduğunu açıkladı. Ancak bu girişim, Türk ordusunun da desteğini alan Kuzey Kıbrıs lideri Rauf Denktaş tarafından engellendi. Üst düzey Türk yetkililerin, Akdeniz’de stratejik bir mevzii olarak gördükleri Kıbrıs’ta tavize yanaşmadıkları söyleniyor. Anan ise, ancak sorunun çözümüne dönük bir siyasi irade görürse barış sürecini yeniden başlatacağını açıkça belirtiyor."

Washington Post, Bush yönetiminin Ortadoğu’da demokratikleşme sürecini desteklemek için farklı seçenekleri tartıştığını bildiriyor. Ortadoğu ülkelerinin bir özgürlük şartını imzalamaları, Arap ülkelerinin NATO’yla ilişkilerinin geliştirilmesi ve hem Avrupa Birliği hem de Amerika’yla ekonomik işbirliğinin artırılması gibi seçeneklerin gündemde olduğunu aktaran gazete, Bush yönetiminin bu konuda önde gelen Avrupalı müttefiklerle görüşmesini cesaret verici buluyor:

"Bazı Avrupalı yetkililer Ortadoğu’ya yönelik olarak Washington’dan ayrı bir diplomatik girişime sıcak bakan bir tavır içinde. Ancak bu talihsiz bir girişim olur. Batılı ülkelerin birlikte çalışması durumunda bile Ortadoğu’daki aşırı ve terörist hareketlerin temelini oluşturan siyasi ve ekonomik sorunları çözmesi yeterince zor görünüyor. Bush yönetiminin çok yönlü ve kararlı bir politikayı hayata geçirme isteği en doğru yaklaşımdır."

New York Times ise, Bush yönetiminin iktidarın devredilmesi konusunda Iraklıların baskıların giderek artırdığını yazıyor. Gazete, Geçici Yönetim Konseyi’nin dönem başkanı Adnan Paçacı’nın bir ara formül olarak 25 kişiden oluşan Konsey’in üye sayısının 125’e çıkarılarak bir Meclis’e dönüştürülmesi önerisinde bulunduğunu duyuruyor:

"Paçacı’nın önerisi, Ayetullah Sistani’nin düzenlenen gösterilerle siyasi gücünü ve Amerika’nın seçeneklerini kısıtlama potansiyelini açıkça gösterdiği bir dönemde gündeme geldi. Yetkililerin açıklamasına göre, üçüncü bir seçenek olarak da görülen bu öneri Birleşmiş milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın danışmanları arasında da belli bir destek görüyor. Amerikalı bir yetkili ise yönetimin bu öneriye soğuk baktığını ancak konun Iraklı liderlerle sürdürülen tartışmaların bir parçası haline geldiğini açıladı."

XS
SM
MD
LG