Erişilebilirlik

MARS'la İletişim Kesildi - 2004-01-23


Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Mars'taki insansız uzay aracı Spirit'le bağlantı kurulamadığını açıkladı. NASA yetkilileri, uzay aracından sinyal alındığını, ancak bu sinyallerin anlaşılır nitelikte olmadığını söyledi.

NASA’nın web sitesinde Spirit’in dün sabah erken saatte dünyadan gönderilen mesajlarının kendisine ulaştığını belirten bir ses verdiği belirtiliyor.

California’daki laboratuardaki Proje Müdürü Peter Theisinger, araçla ciddi bir iletişim sorunu yaşandığını, sebeplerini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Proje Müdürü şunları dedi:

"Araçta çok ciddi bir anormallik olduğunu biliyoruz. Fakat tem ne olduğunu, araçtan yararlı hiçbir bilgi alamadığımız için anlayamıyor ve teşhis koyamıyoruz."

NASA yetkilisi, sorunun uzay aracının bilgisayar yazılımındaki bir hatadan kaynaklanmış olabileceğini, enerji aksamında bir sorun yaşanması olasılığını da göz ardı etmediklerini kaydetti.

Jet Propulsion Labratuarı’nın direktörü Charles Elacihi de çeşitli olaasılıklar üzerinde durarak şöyle konuştu:

"Aracın hafızasında bir arıza olabilir. Bu, evinizdeki bilgisayara virüs bulaşmasına benzer bir durumudur. Araca bazı ışınlar vurmuş ve hafızanın bir bölümünü etkilemiş olabilir. Bu durumda araç kendi kendi kendini, bizim emin olarak nitelediğimiz bir duruma sokar."

NASA yetkilisi bugün arızanın sebebini belirlemek üzere, uzaktan komutayla araçta bazı testler gerçekleştireceklerini de kaydetti.

Spirit adlı robot uzay aracı, Mars’ın atmosferiyle yapısını araştırmak ve gezegende hayat olup olmadığını araştırması amacıyla gönderilmişti. Altı tekerlekli Uzay aracı kızıl gezegene 3 Ocak'ta indirilmişti.

Avrupa’nın geçen ay Mars’a inmek üzere gönderdiği Beagle adlı bir başka robottan da sinyal alınamıyor.

XS
SM
MD
LG