Erişilebilirlik

22 Ocak 2004 - 2004-01-22


New York Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Associated Press ajansına verdiği röportajı okuyucularına aktarıyor. Gazete, Erdoğan’ın Iraklı Kürtlerin özekliğinin bölge istikrarını tehdit edeceği görüşüne ağırlık veriyor:

"Erdoğan “etnik temele dayalı bir federal sistem sağlıklı olmayacaktır ve Irak’ın geleceğine zarar verecektir. Bu düşünce, İran ve Suriye’de de kabul görüyor” diye konuştu. Erdoğan “Amerika’nın istikrarı sağlamak, Irak’ta adil ve eşit bir yapı kurmak için gerekeni yapacağına inanıyorum” diyor. Kerkük’le ilgili bir soruya ise “Irak’ın bütün kaynakları, Irak halkının tamamına ait olmalıdır” diye cevap verdi."

Washington Post ise, başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin temel bakış açılarını karşılaştırıyor. “Amerika’nın iki vizyonu” başlıklı makalede, Başkan Bush’un terörle mücadele ve Amerika’nın güvenliği konularını ön plana çıkardığı, buna karşılık Demokratların işsizlik, eğitim, sağlık ve çevre gibi iç konular üzerinde yoğunlaştığı vurgulanıyor:

"Bush, “Hiçbir çocuk geride kalmasın” sloganıyla başlattığı eğitim programı veya sağlık reformundan dolayı değil, ama 28 ay boyunca bu ülkeye yönelik yeni bir terörist saldırıyı engellediği ve Saddam Hüseyin’e karşı başlattığı önleyici savaşla bütün dünya ülkelerine Amerika’ya dönük her türlü tehdidi, nerede olursa olsun yok etmeye kararlı olduğunu gösterdiği için yeniden seçilmeyi hak ettiğini düşünüyor. Önde gelen Demokrat adaylar ise, Bush’un Irak savaşı konusunda aralarında varolan görüş ayrılığından dolayı değil iç politikadaki uygulamaları nedeniyle ülkeyi bir tarafta ayrıcalıklara sahip zenginler ve öteki tarafta hayat mücadelesi veren diğerleri olmak üzere ikiye böldüğü için seçimleri kaybetmeyi hak ettiği düşüncesinde. Tarafsız bir gözlemci ise bu görüşlerin her ikisinin de doğru olduğunu söyleyecektir."

Seattle Times ise, CIA yetkililerine dayanarak Irak’ta bir iç savaş tehlikesi yaşandığını duyuruyor. Gazetenin haberine göre, Irak’taki Amerikalı sivil yönetici Paul Bremer’ın Başkan Bush’la yapığı görüşme sırasında, bu ihtimal de masaya yatırıldı. Gazete, Irak’taki iç savaş tehlikesinin Bush’un “birliğin durumu” konuşmasında çizdiği Irak portresiyle de çeliştiğini vurguluyor:

"İç savaş uyarısı, Amerikan işgalini şimdiye kadar gönülsüzce kabul eden Irak’ın Şii çoğunluğunun eğer genel seçim talepleri yerine getirilmezse şiddete başvurabilecekleri uyarsının ardından geldi. Ayrıca Kürt azınlık da, özerklik ve petrol gelirleri konusundaki baskılarını artırıyor. Bir istihbarat yetkilisinin sözleriyle “hem Şiiler hem de Kürtler artık kendi günlerinin geldiğini düşünüyor. Eğer istediklerini şimdi alamazlarsa bir daha hiç alamayacaklarına inanıyor ve her iki grup da, Amerikanın kendilerine geçmişte ihanet ettiği düşüncesinde.”

Washington Times, Fransa ile Amerika arasındaki ilişkileri mercek altına aldığı makalede, Paris’in Washington’a yönelik temel eleştirilerinden vazgeçmeden ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu aktarıyor okuyucularına. Gazete, Fransız yetkililerin peş peşe yaptıkları açıklamalardan yola çıkarak, Fransa’nın Amerika’ya olumlu işaretler gönderdiğini yazıyor:

"Bu yıl başında Cumhurbaşkanı Şirak, Avrupa Birliğinin oluşturmayı düşündüğü ayrı bir askeri kurumdan bağımsız olarak Fransa’nın NATO içinde daha aktif bir rol üstlenmeye hazır olduğunu belirtti. Fransa ve Amerika arasındaki ilişkilerin düzelme eğilimi geçen hafta Fransa savunma bakanının Washington ve New York ziyaretlerinde bir kez daha dikkat çekti. Fransız yetkililer, Washington’da yapılacak G-8 zirvesi, İstanbul’daki NATO zirvesi ve Normandiya çıkarmasının 60ıncı yıldönümü etkinlikleri sırasında ikili ilişkilerin yeniden ele alınması olanağının yakalanacağını belirtiyor. Ve başkan Bush’un Normandiya çıkarmasıyla ilgili etkinliklere katılması yönündeki daveti kabul etmesini bekliyorlar."

XS
SM
MD
LG