Erişilebilirlik

ABD ve BM'den İran'a Seçim Uyarısı - 2004-01-22


Ameerika Iran’dan yaklaşan parlamento seçimlerinin serbest ve adil yapılmasını istedi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, Iran hükümetinin halkın istekleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Sözcü Iran’da seçimlerle ilgili gelişmeleri dikkatle izlediklerini de kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İran’da seçim yasaklarının yarattığı siyasi krizi yakından izlediğini açıkladı.

Annan, Almanya’da yaptığı açıklamada İran’daki tutucularla reformcuların görüş ayrılıklarını barışcı yoldan çözecekleri ve tüm adayların seçimlere katılmasını sağlayacak bir yol bulacakları umudunu dile getirdi.

Bu arada İran’da bazı bakanlar ve başkan yardımcıları, reformcu adaylara konan seçim yasağını protesto için istifalarını sundu. Ancak Başkan Yardımcısı Muhammed Ali Abtahi, istifa eden yetkililerin görevlerinden hemen ayrılmayacaklarını açıkladı.

Seçim yasaklarını uygulayan Devrim Muhafızları Konseyi, dini lider Ali Hamaney’in emri üzerine adayların durumunu yeniden gözden geçiriyor. Konsey, dün daha önce yasak koyduğu 3 bini aşkın adaydan ikiyüzüne yeniden izin verdi.Bir Konsey üyesi, gözden geçirme işleminin devam ettiğini ve büyük olasılıkla diğer adaylar için de yasağın kalkacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG