Erişilebilirlik

Madrid Klübü: 'IMF Daha Demokratik Olmalı' - 2004-01-21


Eski devlet başkanları ve başbakanlardan oluşan Madrid Kulübü, demokrasi ve Uluslar arası Para Fonu İMF hakkında bir rapor yayınladı.

Madrid Kulübü, kurumun özellikle kendi yapısı içerisinde ve faaliyetlerinde daha demokratik olması gerektiğini belirtti.

Madrid Klübü, genellikle İMF’i destekleyen raporunu dün yayınladı. Raporda, Brezilya ve Polonya’nın 1990’ların başlarında, Güney Kore’nin ise 1990’ların sonlarında karşılaştıkları mali sorunların üstesinden gelebilmeleri için İMF’den destek gördükleri kaydedildi.

Ancak Washington’daki Stratejik ve Uluslar arası Araştırmalar Merkezi’ndeki konferansa katılan uzmanlardan bazıları, İMF’in demokratik bir kurum olmamasından şikayet etti. Harvard Üniversitesi’nden Jorge Dominguez, 184 üyeli kurumun, sanki yazılı olmayan bir anlaşma varmış gibi hep Avrupalı başkanlar tarafından yönetiliyor olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Dominguez, “İMF’nin bir Avrupalı başkan tarafından yönetilme zorunluluğu her koşulda son derece haksızdır” dedi ve bu sözlerinin, ne şimdiki Alman Başkan Horst Koehler’e ne de önceki başkanlara yönelik de olmadığını vurguladı. Dominguez, asıl karşı olduğunun başkanın seçim süreci olduğunu belirtti.

Benzer bir uygulama Dünya Bankası için de geçerli ki bu kuruma da hep Amerikalılar Başkanlık ediyor. Her iki kurum da, 1944 yılında, Almanya’ya karşı birlikte çarpışan ülkeler tarafından kurulmuştu.

İMF’nin dışilişkiler sorumlusu Tom Dawson, kurumda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini kabul etti ve zengin ülkelerin daha güçlü olduğu 24 üyeli yönetim kurulundaki oy verme sisteminin de adaletsiz olduğunu kaydetti.

Dawson, Fon’da, Brezilya’nın payının, Belçika’nınkinden daha az oluşunun inanılmaz olduğunu söyledi. Aynı şey Kore ile Danimarka için de söz konusu. Dawson bunun ne ekonomik ne de mali açıdan anlamlı olmadığını da ifade etti.

Dawson ve diğer uzmanlar, Uluslararası Para Fonu’nun, üye ülkelerle ilişkilerinde daha şeffaf bir politika izlemekte olduğu görüşende. Ancak uzman, İMF bu yolda ilerlerken bazı kalkınmakta olan ülkelerin, ekonomik durumlarına ilişkin değerlendirmelerin İMF tarafından kamuoyuna açıklanmasını istemediğini de vurguladı. Aslında bunun tam tersi de sanayileşmiş ülkeler için doğru: Onlar bu tür değerlendirmelerin özellikle İMF tarafından kamuya açıklanmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG