Erişilebilirlik

İnsan Hakları Komisyonu'nun Yeni Başkanı Schmidt - 2004-01-20


Merkezi Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Başkanlığına Avustralyalı Büyükelçi Michael Schmidt seçildi.

Geçen yıl Afrika Grubu’nun Libya Büyükelçisini aday göstermesi büyük tartışmalara yol açmıştı. Komisyon’un bir buçuk aylık yıllık oturumu için yapılan başkanlık seçimi tartışmasız gerçekleşti.

İnsan Hakları Komisyonu’nun başkanlığına her yıl dünyanın beş bölgesinden gösterilen adaylar sırayla seçiliyor. Avustralyalı Büyükelçi Michael Schmidt, Batılı grubun adayı olarak, tartışmasız seçildi.

Komisyonun yeni Avustralyalı başkanı 15 Mart’ta başlayacak genel kurulun yüklü gündemini tamamlayabilmek için çok yoğun çalışama göstereceğini belirtti.

Komisyonun gündeminde, incelenip karar bağlanması gereken konular arasında işkence, ortadan kaybolma, yargısız idam gibi dünyanın birçok eyerinde sık sık işlenen insan hakları ihlalleri ağırlık tutuyor. Bir başka konu ise, kadın ve çocukların cinsel sömürüsü ve ticareti.

Komisyon bundan önceki yıllarda olduğu gibi ilk hafta, İsrail ve işgal altındaki Filstin topraklarında insan hakları ihlallerini görüşecek. Büyükelçi Smith Ortadoğu’nun ele alacakları birçok alanda ortaya geleceğini söyledi:

“Ülkelerin durumunu değerlendiren dokuzuncu madde, ülkeler eleştirilmekten hoşlanmadığı için, daima sert tartışmalara yol açar. Bu madde çerçevesinde insan hakları durumu tartışılıp, kararlar alınır. Buna da ülkelerden büyük bir direniş gelir. Fakat Komisyonun da varlık sebebi ülkelerin insan hakları ihlallerini değerlendirip karara bağlamaktır. Bizim işimiz budur.”

Irak’ta durumun bu yıl büyük çapta değişmiş olması nedeniyle bu ülke bu yılki insan hakları tartışmasında yer almayacak. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun Avustralyalı yeni başkanı Michael Smith, açık sözlü ve sonuç almaya yönelik pratik zihniyetli bir yönetici olduğunu söylüyor.

Smith ülkelerdeki insan hakları kuruluşlarının, bulundukları ülkelerde şimdiye kadar olduğundan daha çok söz sahibi olmasını sağlayacak girişimlerde bulunmayı vaat etti.

XS
SM
MD
LG