Erişilebilirlik

Libya'nın Denetiminde Anlaşma Sağlandı - 2004-01-20


Libya’nın nükleer silah programına son verecek çalışmaları, Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi ile Amerika ve İngiltere’nin birlikte yürüteceği bildirildi.

Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei, gazetecilere “İyi bir anlaşma yaptığımızı düşünüyorum” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Amerika ile İngiltere, Libya'nın nükleer silah programının denetlenmesine kimin önderlik edeceği konusundaki anlaşmazlığı çözmek için, haftalardır bir dizi diplomatik görüşme yaptı.

Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradei, anlaşmayı, Amerika Dışişleri Bakanlığı Silahların Kontrolü Dairesi Müsteşarı John Bolton ve O'nun İngiliz meslektaşı Willam Ehrman ile dün Viyana'daki görüşmesinden açıkladı.

Libya’daki denetimleri Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarının gerçekleştirecek. Amerika ile İngiltere ise kurumun çalışmalarına lojistik destek sağlayarak, bulunacak herhangi bir nükleer teçhizatın ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak.

“Bizim arzumuz tarafların üstleneceği sorumlulukların paylaşımı ve işbirliğinin tartışılmasıdır. Özellikle bir ülkenin nükleer programının kaldırılması gibi güç bir iş söz konusuysa, kimin ne yaptığını bilmesi son derece önemlidir.”

Fleming, Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu’nun bu ay sonunda Libya’ya büyük bir bir ekip gönderileceğini söyledi. Kurumun yanı sıra, Amerikan ve İngiliz bilim adamları da Libya’nın nükleer tesislerine ayrı ziyaretler düzenleyerek, kendi raporlarını hazırlayacaklar.

Libya Lideri Albay Muammer Kaddafi geçen ay nükleer silah programını bir kenara bıraktığını ve nükleer tesislerini uluslararası denetime açacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG