Erişilebilirlik

Başkanlık Yarışında Önseçim Maratonu Bugün Başlıyor - 2004-01-19


Amerika’da 2004 başkanlık yarışında Demokrat adaylar ilk sınavlarını bugün Iowa’da veriyor. Son kamuoyu yoklamalarına göre 8 adaydan dördü birbirini çok yakından takip ediyor.

Yerel çapta yayın yapan Des Moine Register gazetesinin yaptırdığı son kamuoyu yoklamasına göre bugünkü önseçimler Massachusetts Senatörü John Kerry ile Kuzey Carolina eyaleti senatörü John Edwards arasında başa baş bir mücadeleye sahne olacak.

Yine kamuoyu yoklamalarına göre Vermont eski valisi Howard Dean ile Missouri’li Temsilciler Meclisi Üyesi Richard Gephardt da Iowa’daki önseçimlerde iddialı.

Senatör Joseph Lieberman’la emekli general Wesley Clark’ın diğer eyaletlerdeki ön seçimlere önem verdikleri bilinirken, Ohio’dan Dennis Kucinich ile siyah aday Al Sharpton’a Iowa'da fazla şans tanınmıyor.

Demokrat aday adayları arasında Howard Dean uzun bir süredir yoklamalarda önde gidiyordu, ancak son hafta Massachusetts Senatörü John Kerry, Vermont eski valisini geride bırakarak, öne çıktı.

Kerry, başarısını ABC televizyonunda şöyle özetledi:

"Kampanyamda demokrat rakiplerim hakkında konuşmuyor, hedeften bahsediyorum. Hedefim George Bush. Tüm Demokratlar da Bush’u alt edecek en güçlü adayı arıyor, bu aday da benim."

Son bir haftada kamuoyu yoklamalarında öne çıkan bir diğer aday da Kuzey Carolina eyaleti Senatörü John Edwards’dı.

"Size ve önseçimlerde oylarınıza ihtiyacım var. Bu ülkeyi tek başıma değiştiremem ama birlikte bunu başarabiliriz."

John Edwards bunları söylerken, başkanlık seçimlerine katılacağını açıklamasından sonra büyük bir sürpriz yaparak en güçlü aday olarak öne çıkan, ancak son zamanlarda yoklamalarda biraz gerileyen Vermont eski Valisi Howard Dean ise bugün kendisini destekleyen küçük yerel örgütlere güveniyor.

Eski başkan yardımcısı Al Gore, 2000 seçimlerine başkan aday adayı olan Demokrat Bill Bradley ve başkanlık yarışından geçen hafta çekilen tek siyah kadın aday Carol Moseley Braun’un desteğini alan Dean, dün de eski başkanlardan Jimmy Carter’la birlikte Georgia Eyaleti’nde bir kilisenin Pazar ayinine katıldı.

Eski başkan Carter, Howard Dean’i Irak savaşına karşı çıktığı için överken, Dean de bu destek için eski başkana teşekkür etti:

"Jimmy Carter’a iki şey için teşekkür etmek istiyorum; birincisi politik hayata atılmama neden olduğu ikincisi ise tüm Amerikalılar’a ahlaki açıdan gerçek bir örnek oluşturduğu için. Çünkü Beyaz Saray’ı hem iç hem de dış politikada yeniden onurlu bir yer haline getirmemiz gerekiyor."

Missouri’li milletvekili Richard Gephardt bugünkü önseçimlerde avantaj sağlamak için dün sendikaların düzenlediği toplantılarda destek aradı:

"Bu toplantıdan ayrıldığınızda, ön seçimlerde oy kullanacak ve rakiplerimizi yenilgiye uğratacak delegeleri bulacağınızdan eminim."

Demokrat politikacılar başkanlık adayı olabilmek için ön seçimlerde yarışırken, Cumhuriyetçiler, 2004’te sandıklara tek bir adayla; Başkan Bush’la gidiyor.

Bugün Iowa’da yapılacak ön seçimler sonrasında Demokrat adaylar 27 Ocak’ta bu kez New Hampshire eyaletinde sınavdan geçecek.

XS
SM
MD
LG