Erişilebilirlik

Demokrat Parti Yeni Başkan Adayını Arıyor - 2004-01-19


Demokrat Partinin bugün Iowa’da başlayan başkan adayı seçme süreci, Temmuz ayı sonunda Boston’da yapılacak Ulusal Parti Kongresinde sona erecek. Partinin başkan adayı, çeşitli eyaletlerin kongreye göndereceği binlerce delege tarafından seçilecek. Delegeler ise, önseçimlerde destekledikleri adaylar doğrultusunda seçildiği için önseçim sonuçları ülke için olmasa da aday adayları için büyük önem taşıyor.

Iowa ön seçimleri, ilk önseçim olması kadar aday adayları arasında ilk resmi karşılaşma olması açısından da önemli. Akşam geç saatlerde açılacak sandıklarda Demokrat partiye kayıtlı 100 bine yakın seçmen oy kullanacak. 8 başkan aday adayından eski Vermont Valisi Howard Dean, Massachussetts Senatörü John Kerry, North Carolina Senatörü John Edwards ve Missouri Milletvekili Dick Gephardt neredeyse baş başa gidiyor.

Senatörü Kerry, Demokrat partili üyelere çağrıda bulunarak, ”Beni desteklerseniz, Başkan Bush’u 2 Kasım’da Teksas’daki çiftliğine geri göndeririz” dedi.

Son günlerde nispeten ön plana çıkan Kuzey Carolina Senatörü John Edwards da Davenport’ta yaptığı konuşmada: ”Sizlerin desteğiyle bu seçimi kazanacak ve zayıflayan demokrasiye tekrar eski gücünü kazandıracağız” şeklinde konuştu.

Bazı çevrelerde Demokrat Partinin başkan adaylığını kazanmasına garanti gözüyle bakılan eski Vermont Valisi Howard Dean ise avantajlı konumunu sürdürmeye çalışıyor. Demokrat Partili eski başkanlardan Jimmy Carter’ın dün, Dean’ın Irak savaşına karşı çıkmasından övgüyle söz etmesi de eski vali için önemli bir destek oldu.

Dean, son seçim konuşmasında kendini destekleyen Iowalı seçmenlerden bu akşam sandık başına gitmelerini istedi ve ”Beyaz Saray’a tekrar halktan birini koymak sizin elinizdedir. Ve biz de aynen bunu yapacağız.” diye konuştu.

Missouri Milletvekili Dick Gephardt ise umudunu çeşitli sendikaların desteğine bağlamış durumda. Daha önce de birkaç kez ön seçimlere katılan Gephardt: ”Başkan olmakta gözü olmadığını, Başkanlık koltuğu için de ölmediğini ancak Amerika’nın bir lidere ihtiyacı olduğunu ve bu kişinin de kendisi olduğunu” söyledi.

Demokrat Parti başkan adaylarından Emekli General Wesley Clark ve Connecticut Senatörü Joe Lieberman aday olmaya geç karar verdikleri ve yeterli kampanya yapamadıkları gerekçesiyle Iowa ön seçimine katılmıyor.

Clark ve Lieberman, kampanyalarını gelecek Salı günü yapılacak New Hampshire eyaleti ön seçimlerine yoğunlaştırdı. Iowa’da bugün Cumhuriyetçi partinin de ön seçimi yapılacak. Ancak partinin başkan adayı Başkan Bush olacağı için Cumhuriyetçi parti önseçimi fazla ilgi görmüyor.

XS
SM
MD
LG