Erişilebilirlik

İsrail Adalet Bakanı: 'Duvar Sorun Yaratıyor' - 2004-01-19


İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Batı Şeria’da inşaatı devam eden güvenlik duvarının, Filistinlilerin hayatını zorlaştırdığını ve bu nedenle güzergahının değiştirilebileceğini söyledi.

İsrail Hükümeti, dün, duvarla ilgili yerel ve uluslararası mahkemelerde açılan davaları görüştü. Hükümet, hukukçuların da yardımıyla, davalara karşı izlenecek politikayı belirlemeye çalışıyor. İsrail Başbakanı Ariel Sharon, terör saldırılarını durdurmak açısından duvarın şimdiden işe yaradığını savundu ancak, diğer taraftan bunun Filistinlilerin hayatını olumsuz yönde etkilediğini de kabul etti.

Dünkü kabine toplantısı sonrasında açıklanan bildiride, Başbakan Sharon’un insani nedenlerden ötürü duvarın izlediği yolun değiştirilebileceğini belirttiği kaydedildi.

Bakanlar kurulu toplantısında Adalet Bakanı Tommy Lapid de vardı ve duvarın mevcut haliyle yerel ve uluslar arası hukuk açısından sorun yarattığını söyledi:

Lapid, değişikliği kendisinin teklif ettiğini, planın mevcut haliyle hem insani hem de siyasi sorun yarattığını, hem dünya hem de İsrail halkının büyük bölümü için kabul edilemez olduğunu söyledi.

İsrail kabinesinin tümü Lapid gibi düşünmüyor. Savunma Bakanı Shaul Mofaz, duvarın rotasının değiştirilmesine karşı çıkıyor.

Başbakan Sharon ise, bu konu hakkında karar alırken diğer etkenlerin de göz önünde tutulması gerektiğini söyledi ve hükümete hukuk danışmanlığı yapan Edna Arbel’in de duvar konusunda değişiklik yapılması gerektiğini söylediğini belirtti.

Arbel, duvarın bazı bölümlerinin Batı Şeria sınırı yerine içerisine inşa edilmekte olduğunu ve İsrail’in kendini savunmakta güçlük çekeceğini kaydetmişti.

Duvarla ilgili ilk dava bu ay İsrail Yüksek Adalet Mahkemesinde görülecek. Duvar ilk uluslar arası sınavına da, gelecek ay Lahey Adalet Divanı’nında çıkacak.

XS
SM
MD
LG