Erişilebilirlik

Lakhdar Brahimi Annan'a Danışman Oldu - 2004-01-16


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Lakhdar Brahimi’yi barış ve güvenlik konularında danışman olarak atadı.

Atama kararı, Brahimi, Birleşmiş Milletler’in Afganistan özel temsilciliği görevini tamamlayıp, Genel Kurulu bilgilendirdiği sırada açıklandı.

Brahimi, Genel Kurul’a, Afganistan’da yeni kabul edilen anayasanın büyük umut vaat ettiğini, ancak uygulama konusunda, ülke liderlerini önemli görevlerin beklediğini söyledi.

Lakdar Brahimi, Afganistan’da asayiş sağlanması ve yeniden yapılanma çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirtti ve son bir yıl içinde bu hedefler doğrultusunda büyük ilerleme olmadığını kaydetti.

70 yaşında olan Brahimi, Afganistan görevinden sonra daha rahat bir iş istediğini ifade etmişti. Cezayir’in eski dışişleri bakanı, bunun yerine, Genel Sekreter yardımcılığı gibi güç bir göreve atandığını ve Irak gibi sorunlu bir bölge ile uğraşacağını öğrendi.

Brahimi, Annan’a üst düzey danışmanlık yapacağını ancak Sergio Viera de Mello’dan boşalan Irak özel temsilciliği görevine derhal atanmayacağını belirtti.

Brahimi, ifade edildiği gibi Irak’tan sorumlu olmayacağını söyledi. Batı başkentlerinde büyük itibar gören Brahimi’nin, Genel Sekreterle birlikte çalışacak olması memnuniyetle karşılandı. Brahimi, Pazartesi günü, Genel Sekreterin Irak Yönetim Konseyi ve Irak’ın sivil yöneticisi Paul Bremer ile yapacağı toplantıya katılıp katılmayacağını bilmediğini söyledi. Ancak Genel Kurulun dünkü ana gündem maddesi Afganistan’dı ve hem Genel Sekreter, hem de Brahimi bu konuda ayrı ayrı konuşma yaptılar. Annan, yeni anayasanın kabulünden duyulan memnuniyeti dile getirdi ve 2001 yılında Afganistan’daki geçiş dönemini başlattıkları Bonn konferansının yenisinin toplanması çağrısında bulundu.

Annan, uluslararası toplumun, Afgan Hükümetinin ve ülkelerinde barış isteyen Afganlıların biraraya gelerek, sağlanan gelişmeleri değerlendirmesini ve bundan sonra yapılacak işleri belirlemesini istedi. Brahimi ise Annan’dan farklı olarak, birçok uzmanın, Afganistan’a yardım için büyük bir konferans toplamaktan daha iyi yollar olduğuna inandığını vurguladı ve ne yapılacaksa derhal yapılması gerektiğini söyledi.

Brahimi, Loya Jirga’nın anayasa başarısının ve sağlanan siyasi havanın umut verdiğini ancak bu umudun derhal somutlaşmaması durumunda yanlış bir umut verilmiş olacağını savundu. Birleşmiş Milletler’in Afganistan özel temsilcisi, Parlamento ve Başkanlık seçimlerinin Haziran ayında yapılmaya çalışılmasının da yanlış olacağını söyledi. Brahimi, Başkanlık seçimlerinin yıl sonunda yapılmasının daha iyi olabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG