Erişilebilirlik

Eski Komünist Ülkelerde Demokrasinin Önemi - 2004-01-16


Avrupa Güvenli ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’in başkanlığına getirilen Bulgaristan dışişleri bakanı Solomon Passy, eski komünist ülkelerde özgürlük, hoşgörü ve demokrasinin çok önemli olduğunu açıkladı.

Eski bir sürgün olan Passy, gazetecilere yaptığı açıklamada, AGİT’in kendi neslinden olan ve demir perde arkasında yaşayan insanlar için bir umut olduğunu söyledi. Passy, bugün Türkmenistan gibi ülkelerin hala bu umuda ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Orta Asya’da bulunan eski Sovyet Cumhuriyetleri’nden Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan Kırgızistan ve Kazakistan insan hakları ihlalleri nedeniyle sık sık AGİT ve diğer uluslar arası örgütlerin eleştirilerine uğruyor.

AGİT yetkilileri bu ülkelerde basın mensuplarının taciz edilmesi, işkence ve sansürün sıradan olaylar olduğunu belirtiyor. Bazı üyeler, bu suçların en ağırını işlediğini öne sürdükleri Türkmenistan’ı üyelikten çıkarmak istiyor.

Ancak yıl boyunca 55 üyeli örgütün başkanlığını yürütecek olan Passy, uluslar arası topluluğun oradaki insanları kendi kaderlerine terk etmemesi gerektiği düşüncesinde:

"Türkmenistan ve benzeri ülkeler ilişkin ortaya çıkarabileceğimiz her türlü bilginin faydalı olacağını düşünüyorum. Özgürlük ve demokrasinin her şeyden önce bilgiye ihtiyacı var ve bilginin bizim politikalarımızdaki önemi de buradan kaynaklanıyor.”

Passy, kendisinin de aktif bir muhalif olduğu soğuk savaş döneminde, dış kaynaklardan sağlanan bilginin ne kadar büyük bir önem taşıdığına ilişkin kendi yaşadığı deneyimleri de aktardı:

"Dışlama, sonuç alıcı bir politika değil. Diyaloga, özellikle de halkla diyalog içinde olmaya ihtiyacımız var. Özgür Avrupa Radyosu’ndan, Amerika’nın Sesi’nden, BBC’den ve Deutche Welle’den aldığımız haberlerin ne kadar önemli olduğunu kendi gençlik yıllarımdan biliyorum”.

Bu nedenle kendi AGİT dönem başkanlığı süresince, en büyük önceliklerinden birisinin eğitim olacağını vurgulayan Passy, eğitimin demokratik kurumların oluşturulması, hoşgörünün geliştirilmesi ve başarılı Pazar ekonomilerinin yaratılması açısından da hayati bir önem taşıdığını ifade etti.

Passy, ayrıca AGİT’in bu yıl Berlin’de Avrupa’da giderek yayılan Yahudi karşıtlığıyla ilgili özel bir konferans düzenleyeceğini de söyledi.

XS
SM
MD
LG