Erişilebilirlik

Çocuk Felcine Karşı Bir Kampanya Daha - 2004-01-16


Dünyada hala çocuk felcinin etkili olduğu altı ülkenin sağlık bakanları, bu yıl sonuna kadar çocuk felcini ortadan kaldıracak bir plan üzerinde uzlaşmaya vardı.

Çocuk felcinin yeniden hortladığı ülkelerin sağlık bakanları ve temsilcileri hastalığın dünyadan silinmesi amacıyla Cenevre’de olağanüstü bir toplantı düzenledi.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık bakanlarının çocuk felcine karşı yoğun bir kampanya başlatmak ve çocuk felci virüsünü bu yılın sonuna kadar tamamen yok etmek konusunda bir uzlaşmaya vardığını açıkladı.

Çocuk Felcini Ortadan Kaldırma İnisiyatifi Koordinatörü Bruce Aylward, bakanların bir zamanlar her yıl yüz binlerce çocuğun felç olmasına neden olan hastalıkla mücadelede, tarihi fırsat yakalandığının bilincinde olduklarını söyledi:

"Altı ülkenin yönetimleri, hastalığın yayılmasını bir an önce önlemek için 250 milyon çocuğun ev ev gezilerek defalarca aşılanması konusunda mutabakata vardı. Yetkililer, sadece bunun en iyi fırsat olmasından dolayı değil, aynı zamanda giderek artan hassasiyetten, mali sorunlardan ve sürdürülebilir bir siyasi iradeye duyulan ihtiyaçtan dolayı bu işin bitirilmesi için bunun son şans olduğunun farkına vardılar.”

Son 15 yıl içinde, uluslar arası topluluk çocuk felcinin ortadan kaldırılması için üç milyar dolarlık harcama yaptı. Bu çaba, virüsün 119 ülkede yok edilmesini sağladı. Geriye sadece altı ülke, Afganistan, Mısır, Hindistan, Nijer, Nijerya ve Pakistan kaldı. Hastalığın hortlaması açısından en büyük risk ise Nijerya’dan kaynaklanıyor.

Bundan birkaç ay önce kuzeydeki Kano eyaletinin İslami yönetiminin yetkilileri çocukların aşılanmasına izin vermeyi reddetti. Bazı dini ve siyasi liderler aşının HIV içerdiğini ve AIDS’e neden olduğunu kısırlığa yol açtığını öne sürdü.

Dünya Sağlık Örgütü ise bu iddiaları reddederek aşıların güvenli olduğunu açıkladı. Nijerya sağlık bakanı Eyitayo Lambo, ülkesindeki yönetimin çocuk felcini yok etmeye kararlı olduğunu ve Kano’daki sorunun kısa sürede çözüleceğine inandığını söyledi.

"Önümüzdeki hafta sonunda bütün bu ortaya çıkan sorunlar ile endişelerin ortadan kalkacağı konusunda çok umutluyuz. Kaygıların giderilmesiyle birlikte, ileri doğru adım atacakları konusunda söz verdiler.”

Dünyada rastlanan 667 çocuk felci vakasının yarısı Nijerya’da bulunuyor. Kano’da aşılama faaliyetleri durduğu için çocuk felci virüsü yedi Batı Afrika ülkesine daha sıçradı. Bunun 15 milyon çocuğun geleceğini riske attığını belirten dünya Sağlık Örgütü, batı ve orta Afrika’da hastalığın yayılmasını önlemek için kitlesel aşı kampanyaları düzenleme gereğini doğduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG