Erişilebilirlik

Bremer Irak'ta Yönetimin Devrini Görüşecek - 2004-01-16


Amerikanın Irak’taki sivil yöneticisi Paul Bremer, bugün Beyaz Saray’da iktidarın sivillere devri konusunu görüşecek.

Bremer, Beyaz Saray’dan sonra da görüşmelerine, New York’da Birleşmiş Milletler’de devam edecek. Paul Bremer bu diplomatik temaslarını Irak’ta iktidarın genel seçimler yerine atamayla belirlenecek bir hükümete devri konusundaki gerginliklerin arttığı bir ortamda yapıyor.

Yeni hükümetin halk tarafından doğrudan yapılacak seçimler sonucu belirlenmesini isteyen on binlerce Şii, dün Basra’da gösteri düzenledi. Gösteride “Amerika’ya Hayır” sloganları atıldı.

Şii Lider Ayetullah Ali Sistani, seçimle iş başına gelmeyen bir geçiş hükümetine karşı çıkıyor. Amerika’nın planları ise, seçimle işbaşına gelmeyen bir ara hükümet oluşturulmasını öngörüyor.

Amerikalı yetkililer ve Irak Geçici Yönetim Konseyinin bazı üyeleri, genel seçimlere, güvenlik ve seçmen kütüğü sorunları nedeniyle karşı çıkıyor.

Irak'taki Şii liderlerden Ali Abdülhakim Elsafi de, Başkan Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'e gönderdiği mektupta bu ülkelerin, egemenliğin Iraklılara devredilmesi konusundaki samimiyetlerini sorguladı.

Elsafi mektubunda Amerika’nın siyasi geçiş süreciyle ilgili planlarının Iraklıların çıkarlarından çok, Kasım ayında yapılacak Amerikan Başkanlık seçimlerine hizmet ettiğini öne sürdü.

Öte yandan dün Tikrit’te mayın patlaması sonucu üç Iraklı sivil öldü. Tanksavar mayın Tikrit Üniversitesi’ne ait otobüsün havaya uçmasına yol açtı. Böylece Irak’ta, bir hafta içinde ölen Irak vatandaşlarının sayısı 25’i aştı.

XS
SM
MD
LG