Erişilebilirlik

16 Ocak 2004 - 2004-01-16


Irak’ta iktidarın devredilmesi konusunda Amerika liderliğindeki koalisyon yönetimiyle Şiiler arasında yaşanan sorun ve Irak’ın sivil yöneticisi Paul Bremer’in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la yapacağı görüşme, Amerikan basınında geniş yer tutuyor. New York Times, Irak’ta yaşanan sorunların, Bush yönetimiyle Birleşmiş Milletler arasında yeni bir işbirliği döneminin başlamasına yol açacağını yazıyor:

"Bush yönetimiyle Birleşmiş Milletler arasında uzun süredir devam eden soğukluk yerini giderek yakınlaşmaya bırakıyor. Irak’ın geleceği Amerika ile Birleşmiş Milletler arasında güçlü bir koordinasyon sağlanıp sağlanmayacağına göre şekillenecek. Annan ile Bremer arasında Pazartesi günü yapılacak görüşme Irak’ın karmaşık sorunlarına kısa vadeli bir çözüm üretmeyebilir, ama Bush yönetimi eğer gerçekten Birleşmiş Milletleri ciddi bir ortak olarak kabul etmeye hazırsa bu sorunlar daha kolay çözümlenir."

Washington Post da, Bremer’ın doğrudan seçim yapılmasını isteyen Iraklı Şii lider Ayetullah Sistani’yi ikna edebilmek için Birleşmiş Milletler’e ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 1 Temmuz’da iktidarın Iraklılara devredileceğini hatırlatan gazete, Bremer’ın bu kadar kısa bir süre içinde genel seçim düzenlenmesinin mümkün olmadığını gösterebilmek için Birleşmiş Milletler’den Irak’a bir ekip göndermesini isteyeceğini duyuruyor:

"Irak’a girerken Birleşmiş Milletler’i önemsemeyen Bush yönetimi, şimdi yaşadığı sorunları çözmek için Annan’ın yardımına ihtiyaç duyuyor. Bremer’ın, Temmuz ayında Irak’tan ayrılırken umabileceği en iyi şey, arkasında kırılgan ve bütünlememiş olsa da, iç savaş yaşamadan bir gün gerçek bir demokrasiye kavuşma ihtimali olan bir Irak bırakmaktır. Bunun için de Bremer ve arkadaşları gerçekler ışığında Birleşmiş Milletler’i Irak’ın yeniden inşasına tam bir ortak olarak katmak zorunda."

Washington Post ise, İsrail’in Batı Şeria’da kurduğu güvenlik duvarına karşı Filistin başbakanı Ahmet Kureya’nın ortak bir Filistin-Yahudi devleti önerisini değerlendiriyor. Gazete, bu önerinin Bush yönetimi içinde Filistinlilere en sıcak bakan isim olan Dışişleri Bakanı Colin Powell tarafından bile sert tepki gördüğünü belirterek, Powell’a destek veriyor:

"Bölgede yaklaşık beş buçuk milyon İsrailli Yahudi ve dört milyon 600 bin Arap yaşıyor. Arapların yüksek doğum oranı hesaba katıldığında, kısa bir süre sonra Yahudiler İsrail içinde azınlık durumuna düşecektir. Kureya’nın önerisi İsrail ile Filistin arasında gerçek bir barış anlaşması değil, İsrail’in yok edilmesini amaçlayan bir formüldür. Eğer Kureya gerçek bir barış sağlanmasını ve güvenlik duvarının kaldırılmasını istiyorsa, Filistin’deki terörist altyapıya karşı harekete geçmek zorundadır."

Christian Science Monitor, istikrarlı bir Gürcistan’ın hem Rusya hem de Amerika’nın çıkarına hizmet edeceği görüşüne yer veriyor. Rusya’nın Abhazya, Güney Osetya ve son olarak Acarya’da ayrılıkçı eğilimleri destekleyerek “böl ve yönet” politikası izlediği belirten gazete, Gürcistan’daki iktidar değişikliği sürecinin ardından Moskova’nın tavrında da bir değişiklik gözlendiğini yazıyor:

"Gürcistan’da Kasım ayında yaşanan siyasi kriz sırasında Amerika ve Rusya, sorunun çözümü için birlikte çaba harcadı. Öyle görünüyor ki, daha büyük ortak çıkarları olan Rusya ve Amerika, bölgede istikrar istiyor. En azından iki ülke şimdilik farklı çıkarlar arasında bir denge sağlamış görünüyor."

XS
SM
MD
LG