Erişilebilirlik

15 Ocak 2004 - 2004-01-15


Financial Times, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi’nin Türkiye ziyareti sırasında, Ankara’dan çözüm için Kıbrıs Türk tarafına baskı yapmasını isteyeceğini yazıyor:

"Türkiye’nin üyeliği konusu bu yıl Avrupa Birliği’nin karşılaşacağı en önemli sorunlardan biri olacak. Üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağı kararı Aralık ayında 25 üye ülke tarafından verilecek. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, eğer Kıbrıs’ta bir çözüm bulunmazsa Türkiye’nin bu isteğinin Yunanistan’ın ve Kıbrıs Rum Yönetiminin vetosuyla karşılaşmasından kaygı duyuyor."

Washington Post gazetesi ise Ortadoğu’nun Amerika ile Avrupa arasındaki ilişkilerde bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin oynadığı kadar önemli bir rol oynamaya başladığı yorumunu yapıyor. Gazete, Fransa ve Almanya’nın Amerika ile 2003’te yaşadığı sorunlarla tekrar karşılaşmak istemediğini, Bush yönetiminin de Avrupa’yla ilişkilerde daha dikkatli davranması gerektiğini kavradığı görüşüne yer veriyor. Ancak gazete, Amerika’ya hala kuşkuyla yaklaşan Avrupa’nın bölgeye ilişkin kendi politikalarını gündeme getirebileceğini belirtiyor:

"Avrupalı büyük ülkelerin Amerika’nın girişimlerine muhalet etmekten vaz mı geçeceği, kayıtsız mı kalacağı yoksa Ortadoğu’nun modernizasyonunda Türkiye ve İran’a diplomatik ve ekonomik yardıma yoğunlaşarak kendi alternatiflerini mi öne çıkaracağı henüz belli değil. Buna ilişkin bir gelişme, açılış oturumunda Türkiye’nin Avrupa birliği ile ilişkilerinin geleceğinin tartışıldığı Bertelsmann Forumu’nda yaşandı. Başbakan Recep Tayip Erdoğan Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin hem kendi ülkesindeki demokrasiyi daha da kökleştireceğini hem de demokrasi ile İslamiyet’in birlikte varolabileceğini kanıtlayacağını söyledi. Ancak, bir zamanlar çok güçlü olan Türk-Amerika ilişkilerine değinmedi."

Boston Globe’da ise Amerika’nın Irak’ta yönetimi devretme planını eleştiren bir yorum dikkati çekiyor. Gazete, Iraklı Şiilerin dolaylı seçimlere karşı çıkmasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini vurguluyor ve doğrudan seçimler için yeterli zaman olmadığı görüşüne karşı çıkıyor:

"Eğer Mayıs sonunda oluşacak geçici meclis Bremer’in formülüne uygun olarak seçilecekse, Amerikan işgal yetkilileri seçilecek olanların üçte ikisinin Amerika tarafından atanmış kişiler olmasını sağlayacak şekilde işleri düzenleyebilir. Böyle bir seçim süreci de demokratik temsil ve hakkaniyet ilkelerinin ihlali olur. Eğer Irak’taki Şii çoğunluk Kasım ayındaki başkanlık seçiminden önce Amerika’ya sırtını dönerse, bu Bush için hiç de iyi olmaz."

Washington Times, Gürcistan’da Saakasvhili’nin yüzde 80 oy alarak cumhurbaşkanı seçilmesini ülkenin iç ve dış sorunlarının çözümü açısından büyük bir fırsat olarak değerlendiriyor. Gürcistan’da yaşanan demokratik sürecin Beyaz Rusya ve Türkmenistan gibi eski Sovyet Cumhuriyetleri için de bir model olabileceğini belirten gazete, gelişmelerin Amerika-Rusya ilişkilerine etkisine de dikkat çekiyor:

"Demokratikleşme, ne kadar övgüye değer olsa da gelişmeler, Amerika’nın Rusya’yı teröre karşı küresel koalisyonun içinde tutmak ve Avrasya’daki enerji kaynaklarına ulaşmak gibi önceliklerini engellememeli. Washington yönetimi Gürcistan’ın bütünlüğünü korumak, Rus askerlerinin çekilmesini sağlamak ve Güney Osetya ile Abhazya’daki ayrılıkçılara verdiği desteği çekmesi için Moskova ile diyaloga girmeli. Radikal İslamcı teröristlere karşı Gürcistan ve Rusya ile işbirliğini geliştirmeli."

XS
SM
MD
LG