Erişilebilirlik

Çin'le Ticaret Açığı Daralıyor - 2004-01-15


Amerika Ticaret Bakanlığı’nın dün açıkladığı rakamlar Amerika’nın Çin'le arasındaki ticaret açığının az da olsa azaldığını gösteriyor.

Amerika’nın Çin’le ticaret açığı Kasım ayında 11 milyar Dolardı. Başka bir deyişle, Amerika’nın Çin’den ithalatı bu ülkeye ihracatının 11 milyar Dolar üzerindeydi. Amerika’nın Çin’le ticaret açığının, 2003 yılında yaklaşık 125 milyar Dolar olacağı tahmin ediliyor.

Amerika’nın 2002 yılındaki toplam dış ticaret açığı 418 milyar Dolardı. Amerika’nın gayri safi milli hasılasının yüzde 4’üne eş olan bu açığın, geçen yıl daha da fazla olması bekleniyor. Amerika ve Çin arasındaki ticaret açığı, bu yılki Başkanlık seçim kampanyasının ana konularından biri oldu. Demokrat partili aday adayları, iş olanaklarının Çin’e yitirildiğini ve işsizliğin arttığını savunuyor.

Shangai’da yaşayan ekonomi uzmanı Hugh Peyman, Amerika’nın Çin’le yaptığı ticaretin büyümeye devam edeceğini düşünüyor. Peyman’a göre, Çin, ürün kalitesini yükselttikçe ticaret açığı daha da büyüyecek. Uzman, Washington’da yaptığı bir konuşmada, Çin’de üretilen mobilyaların kalitesinin şimdiden Amerikalı rakiplerini geçtiğini söyledi.

Peyman şöyle konuştu: “Amerika’nın en büyük perakende mağazalarından biri olan JC Penney, Kongre’de mobilya ithaline konmak istenen sınırlandırmalara neden karşı çıktığını anlatıyor. Şirket, Amerikalı üreticilerden mal almak istediğini ancak ürünlerde hata oranın yüzde 26, Çin’den gelenlerde ise yüzde 1 nokta 6 olduğunu belirtiyor. Dolayısıyla, böyle bir farkla rekabet edebilmek de oldukça güç...”

Peyman, aynı şekilde, bu yılın sonundan itibaren tekstil ürünlerinin ithaline konan sınırlandırmaların kalkmasıyla Çin’den daha fazla malın Amerika’ya girmeye başlayacağını vurguladı. Uzman, Amerika’nın dünyanın farklı ülkelerine ihracatı geçen yıllarda düşerken, Çin’e olan ihracatın yüzde 66 oranında arttığına dikkati çekiyor.

Çin, elektrikli makineler başta olmak üzere birçok ürünü Amerika’dan sağlıyor. Ancak her şeye rağmen, bu ticaret açığı Çin’in lehine büyümeye devam ediyor.

XS
SM
MD
LG