Erişilebilirlik

Bush: 'Hedef Güneş Sistemini Keşfetmek' - 2004-01-15


Başkan Bush Amerikalı astronotların 15 yıl içinde Ay’a ve daha sonra da Mars gezegenine gitmesini öngören yeni bir uzay programı açıkladı.

Bush Washington’daki Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’da yaptığı konuşmada, Amerikan Uzay programının yeni hedefini, yeni tip uzay araçlarıyla Güneş sistemini keşfetmek olarak açıkladı.

Bush şöyle konuştu:

“Uzayı keşfetmeyi, yaşam kalitemizi yükseltmeye, ulusal moralimizi yükseltmeye yardımcı olduğu için tercih ediyoruz. Bu bakımdan yolculuğumuza devam edelim.”

Bush, artık yaşlanmakta olan uzay dolmuşu filosunun, Uluslar arası Uzay İstasyonu’yla ilgili çalışmalarını, 2010 yılına kadar tamamladıktan sonra emekliye ayırıp yerine, yeni bir tip uzay aracının hizmete konacağını da belirtti.

2008 yılına kadar denemeleri tamamlanacak olan yeni tip uzay aracı, astronotları, araştırmalar yapmak üzere uzak gezegenlere taşıyacak. Bazı Kongre üyeleri Irak’ın yeniden yapılanması ile terörizmle mücadele gibi masraflı işlerin devam ettiği bir ortamda, çok masraflı yeni uzay programı uygulanmasını eleştiriyor.

Başkan Bush bu program için Kongre’den bir Milyar Dolarlık ek tahsisat isteyecek. Ancak 12 milyar dolarlık yeni uzay programının 11 milyon Doları, uzay araştırmaları bütçesinde yer alan kalemlerden nakledilerek sağlanacak.

XS
SM
MD
LG