Erişilebilirlik

Irak'a Taze Kuvvet Sevki Başladı - 2004-01-13


Amerikan ordusu Irak’taki askerlerini yenileriyle değiştirmeye başladı.

Dört ay sürmesi beklenen işlem sırasında, bazıları Türkiye üzerinden olmak üzere, birkaç yüz bin askerin bir bölümü Amerika’ya, bir bölümü ize başka ülkelerdeki üslere sevk edilecek.

Gelecek 4 ay boyunca, 240 bin Amerikan askeri, silah, cephane ve araç ve gereçleriyle birlikte Irak’tan ayrılacak. Geçen yıl başlarında Saddam Hüseyin’i devirmek için Irak’a sevk edilen savaş yorgunu askerler için görev değişimi son derece önem taşıyor. Zira birlikler, asıl savaş bittikten sonra bile Saddam taraftarlarının düzenledikleri gerilla saldırılarına maruz kalmış ve önemli sayıda kayıp vermişti. Ancak askerlerin yenileriyle değiştirilmesi işlemi Savunma Bakanlığı için çeşitli güçlükleri de beraberinde getiriyor. Amerika Genel Kurmay Başkanı Richard Myers, bu işlemin bazı karışıklıklara da yol açabileceğini söyledi:

Myers, gelecek dört ay boyunca tarihte gerçekleştirilen en büyük askeri operasyonlardan birini yapacaklarını belirtiyor. Değişime taarruz birliklerinin tamamına yakını ile yedeklerin de önemli bölümünün dahil olacak. Dolayısıyla Irak’taki askerler Amerika’ya dönerken, Amerika’dakiler ve başka ülkelerdeki üslerde bulunanlar Irak ve Afganistan’a gönderilecek.

Görev değişimi beraberinde güvenlik açısından da bazı güçlükler getiriyor. En ciddi sorun, Irak’ın coğrafyası, siyasi dinamikleri ve halkını tanıyan birliklerin Irak’tan ayrılıyor olması. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld asıl kaybın da bu olduğunu söylüyor. Ancak bakan, yeni askerlerle eskilerin, birlikte geçirecekleri bir zaman dilimi olacağını ve deneyimlerini paylaşabileceklerini belirtiyor.

Rumsfeld, Irak’a giden birliklerin hazır, Irak’ta bulunanların ise deneyimli olduğunu kaydediyor ve Irak’taki geçiş döneminin iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguluyor. Bakana göre, Irak’taki mevcut birliklerin ülkeden ayrılmadan önce yeni birliklerle birlikte çalışması ve Irak’ta oluşturdukları ilişkileri onlarla paylaşmaları şart. Askeri yetkililer, Irak’a gönderilecek yeni birliklerin savaş sonrası döneme uyum sağlama ve daha etkin olmak için özel olarak eğitildiklerini belirtiyor.

Dolayısıyla yeni birlikler içerisinde daha fazla askeri polis ve kamu yönetimi uzmanı var. Yeni askerler ayrıca, daha hafif silahlar taşıyacak ve daha fazla hareket kabiliyetine sahip olacak. Savunma Bakanlığı, Irak’ta istihbarat toplama faaliyetlerinde kullanılmak üzere insansız yeni uçakları da bölgeye göndermeyi planlıyor. Aynı şey bomba imha ekipleri için de geçerli. Özellikle yollara yerleştirilen ev yapımı bombalar, birçok Amerikan askerinin ölümüne yolaçmıştı.

XS
SM
MD
LG