Erişilebilirlik

Finansör Soros'tan Bush'a Karşı Kampanya - 2004-01-13


Ünlü finansör George Soros, Başkan Bush’un izlediği dış politikaya karşı acımasız bir eleştiri kampanyası başlattı ve Kasım ayındaki başkanlık seçiminde Bush’un yenildiğini görmenin, hayatının en önemli amacı olduğunu açıkladı.

Soros, bu konudaki görüşlerini “Amerika’nın üstünlüğünün Kofluğu: Amerika’nın gücünün yanlış kullanımını düzeltmek” adlı yeni bir kitapta topladı.

73 yaşındaki Macar kökenli Soros, dünyanın geleceğinin yaklaşan Amerikan başkanlık seçimlerine bağlı olduğunu söyledi.

Washington’daki Carnegie Vakfı’nda konuşan George Soros seçimlerin, Bush doktrini için referandum niteliği taşıdığını belirtti.

Soros, Bush doktrinini, Amerika’nın daima baskın güç olacağı bir dış politika olarak tanımladı.

“Bu doktrinin ilk kuralı, Amerika’nın küresel veya bölgesel düzeyde hiçbir rakibine hoşgörü göstermemesi. İkinci kural ise, Amerika’nın önleyici askeri faaliyette bulunmaya hakkı olduğunu var sayıyor.”

Soros, Bush doktrinini, uluslar arası işbirliğini öne çıkaran geleneksel Amerikan dış politikasından bir sapma olarak tanımladı. Soros, Irak’ın işgalinin Orta Doğu’da demokrasiyi kurma çabalarıyla da birleştiğinde vahim bir hata olduğunu belirtti.

Soros şunları dedi:

“Her şey çok açık, Bush doktrinin bize daha az güvensağlıyor, daha çok değil. Ve, dünya çapında açık ve özgür toplumları geliştirme yeteneğimizi de azaltıyor.”

Bush yönetimi ise, Saddam Hüseyin’in iktidardan devrilmesiyle, hem Amerika’nın hem de Irak’ın komşularının daha güvende olduğunu belirterek Irak’ın işgalinin doğru olduğunu savunuyor.

Güç kullanımına karşı olmadığını söyleyen Soros, Bosna ve Kosova’daki askeri operasyonları desteklediğini hatırlattı. Ancak Soros, Bush’un 11 Eylül 2001 terörist saldırılarını Saddam Hüseyin’i iktidardan devirmek için bir bahane olarak kullandığını iddia etti.

Soros, Bush’un seçimleri kazanması durumunda bir çok ülkenin Amerika’ya karşı düşmanca bakmaya devam edeceğini ve teröristlerin yeni sempatizanlar kazanacağını söyledi.

“Fakat, Bush’u reddedersek, O'nun doktrininin de geçici bir sapma olduğunu söyleyip yürürlükten kaldırır ve yeniden barışçı bir ülke olarak yürümeye devam edebiliriz”.

Bush yönetimi ise, Amerika öncülüğündeki operasyona 30’dan fazla ülkenin katıldığını belirterek Irak’ta tek taraflı hareket ettiği yönündeki iddiaları reddediyor.

Milyarlarca dolarlık bir varlığa sahip olan Soros, aktif bir şekilde Bush’un Demokrat Partili rakiplerini destekliyor.

Soros, Başkan Bush’u Kasım ayında yenebileceğine inandığı Demokrat aday adayları Howard Dean, John Kerry ve Richard Gephardt arasında özel bir tercihi olmadığını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG