Erişilebilirlik

12 Ocak 2004 - 2004-01-12


Financial Times gazetesinde, petrol tankerlerinin İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişinde büyük sorunlar yaşandığını duyuran bir haber dikkat çekiyor. Gazete, bu nedenle bölgedeki rafinerilerin durma noktasına geldiğini aktarıyor ve sorunun Türkiye’nin güvenlik kaygılarından ve kötü hava koşullarından kaynaklandığını yazıyor:

"Yaşanan sorun, Avrupa’daki rafinerilerin 1991’deki Körfez Savaşı’nda yaşadıklarını hatırlatıyor. Depolar dolduğu ve tankerlere yapılan yüklemelerde gecikmeler yaşandığı için Rusya, Karadeniz’e giden bir petrol boru hattını kapatmak zorunda kaldı. Avrupalı bazı petrol şirketi yöneticileri ve diplomatlara göre, Türkiye’nin büyük tankerlerin boğazlardan gece geçişine izin vermeme kararının arkasında, Azerbaycan’dan başlayan 3 milyar dolarlık boru hattının inşasının hızlandırılmasını istemesi yatıyor."

Washington Post ise, Amerika’nın Irak’taki askerlerin rotasyonu için İncirlik üssünü kullanmaya başladığı haberine yer veriyor. Associated Pres ajansının haberinde, bu gelişme Türk-Amerikan ilişkilerindeki düzelmenin bir yansıması olarak yorumlanıyor:

"Türkiye’nin İncirlik üssünün kullanılmasına izin vermesi, geçen yıl Amerikan birliklerinin Irak’a karşı Türk topraklarını kullanmasını reddetmesiyle tam bir tezat oluşturuyor. Bu karar, ayrıca Türkiye’nin Iraklı Kürtlerin zengin petrol kaynaklarına sahip Kuzey Irak’ta daha fazla özerklik istemesinden duyduğu kaygıların doruğa ulaştığı bir döneme rastlıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ay sonunda Washington’da Başkan Bush’la yapacağı görüşmede, Türkiye’nin Irak’la ilgili kaygılarını gündeme getirmesi bekleniyor."

Boston Globe gazetesi okuyucularına, İran’ın Amerika’yla diyaloğu reddettiğini duyuruyor. Gazete, İran’ın diyalog başlaması için önce Amerika’nın düşmanca tavırlarına son vermesi şartını öne sürdüğünü bildiriyor. Haberde, Türkiye’nin Irak’taki gelişmelerle ilgili kaygılarını Suriye ve İran’la paylaştığına da yer veriliyor:

"Başkan Bush, Kuzey Kore ve Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak’la birlikte İran’ı da “şer ekseni” içindeki ülkelerden biri olarak tanımlamıştı. Ancak, Washington yönetimi, geçen ayki deprem felaketinden sonra İran’a yardım göndermiş ve diplomatik bir açılım umduğunu belirtmişti. İran ise, Washington yönetimini iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara ilişkin düşüncelerinde bir değişiklik olmadan, yardım göndererek ikiyüzlülük etmekle suçladı. Bu arada, Türk dışişleri bakanı da, Iraklı Kürtlerin bağımsız bir devlet kurmak amacıyla ülkenin içinde bulunduğu durumdan faydalanabileceği yönündeki karşılıklı kaygıları İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ile görüştü. Türkiye’yi ziyaret eden Suriye devlet başkanı da Türkiye’nin izlediği politikaya destek vermişti."

New York Times ise, Uluslar arası Para Fonu IMF’nin, bütçe açığı ve dış ticaret açığı nedeniyle Amerika’ya yaptığı uyarıyı değerlendiriyor. IMF’nin bir çok ülkede Amerika’nın yan kuruluşu olarak algılandığını hatırlatan gazete, IMF’nin uyarılarını haklı buluyor ve Bush yönetimini eleştiriyor:

"IMF raporu, Amerika’nın müsrifliği ve doymak bilmeyen kredi açlığı nedeniyle tüm dünyada faizlerin yükselişe geçebileceği uyarısında bulunuyor ve bu durumun küresel ekonomideki düzelme ile Amerika’daki verimlilik artışı için tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Yabancı yatırımcılar Washington’un mali politikalarındaki pervasızlığa tepki olarak ellerindeki dolarları satıyorlar, ancak IMF bu satışın daha da hızlanabileceği ve bir para krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Dünyanın geri kalan ülkelerinin gelişmeleri tam bir şok içinde izlediğinden hiç kuşkunuz olmasın."

XS
SM
MD
LG