Erişilebilirlik

'Nükleer Caydırıcılık Gücümüzü Gösterdik' - 2004-01-10


Kuzey Kore, sahip olduğu ‘nükleer caydırıcılık gücünün’ ülkeyi ziyaret eden Amerikan delegasyonuna gösterildiğini açıkladı.

Kuzey Kore’ye gayri resmi bir ziyaret gerçekleştiren Amerikan heyeti de, Yongbyon nükleer tesisinde incelemelerde bulunduğunu açıkladı, ancak detay belirtmedi.

Amerika, Pyongyang’ın bir yada iki nükleer bombaya sahip olduğunu ve birkaç ay içerisinde daha fazla üretebilecek kapasitede olduğuna inanıyor.

Akademisyen ve Kongre’de görev yapan danışmanlardan oluşan heyet, beş günlük Kuzey Kore ziyaretinin ardından Çin üzerinden Amerika’ya gelmek üzere Pekin’e uğradı. Heyette bulunan nükleer bilimci Sig Hecker, burada yaptığı açıklamada, kendilerinin Yongbyon tesisi dahil birçok yere götürüldüğünü söyledi.

Pyongyang’ın kuzeyinde bulunan tesiste atık nükleer yakıttan, nükleer silah yapımında kullanılan zenginleştirilmiş uranyum yapıldığı iddia ediliyordu.

Tesis, Kuzey Kore bir yıl önce Birleşmiş Milletler denetçilerini sınır dışı ettiğinden bu yana ilk kez bir yabancı ekip tarafından da ziyaret edilmiş oldu.

Ne Amerika’nın Los Alamos Ulusal Laboratuarlarında çalışan Dr. Hecker, ne de heyetin diğer üyeleri, tesiste gördükleri hakkında detay vermediler. Uzmanlar, elde edilen bilgilerin ilk olarak sorumlu oldukları kurumlara iletileceğini vurguladı.

Stanford Üniversitesi Uluslaraası Güvenlik ve İşbirliği Kürsüsünden Profesör John Lewis, heyeti ağırlayan Kuzey Koreli yetkililerin işbirliği yapar bir havada olduğunu söyledi.

Lewis, Kuzey Koreli yetkililere talepleriyle ilgili bir liste sunduklarını, bunların tamamıyla yerine getirildiğini; yapılan ek isteklere de aynı şekilde yanıt verildiğini söyledi.

Heyet, Kuzey Kore’nin ekonomik, bilimsel, askeri ve dışişleri bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldi. Ancak bu görüşmelere ilişkin herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Lewis, heyette Amerikan Senatosundan iki danışmanın daha bulunmasına rağmen, gezinin tamamıyla gayri resmi olduğunu belirtti.

Lewis görevlerinin ne meseleyi tartışmak ne de bir denetim gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.

Heyetin bazı üyeleri, diplomatik ilişkilerin bulunmadığı Kuzey Kore’ye gidebilmek için, Beyaz Saray dahil bazı hükümet kurumlarından izin alındığını kaydetti.

Heyetin ziyareti gerçekleştirdiği sırada Amerika, Çin ve diğer taraflar Kuzey Kore’nin nükleer programına ilişkin çok taraflı ikinci tur görüşmelerin yapılabilmesi için çaba harcıyordu.

Kriz, bir yıl kadar önce Kuzey Kore, birçok uluslar arası anlaşmayı çiğneyerek, nükleer programını yeniden faaliyete geçirdiğini açıkladığı zaman patlak verdi.

Amerika ile müttefikleri, Kuzey Kore’den nükleer programına son vermesini ve bunu kanıtlamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG