Erişilebilirlik

Halilzad: 'Afganistan'da Seçimler Zamanında Yapılacak' - 2004-01-09


Bush Yönetimi seçmen kayıt işlemindeki gecikmelere rağmen Afganistan’da ilk demokratik seçimlerin altı ay içinde yapılabileceğini açıkladı.

Amerika’nın Afganistan Büyükelçisi Zalmay Halilzad, dün Washington’da düzenlediği basın toplantısında güçlüklerin aşılabileceğini söyledi.

Amerika’nın Afganistan Büyükelçisi Zalmay Halilzad, seçimlerin planlandığı tarihte yapılabileceğine inandığını söyledi. Halilzad, seçmen kayıt işlemini hızlandırabilecek adımlar atılabileceğini belirtti.

Halilzad’ın bu açıklamasından önce Birleşmiş Milletler yetkilileri Afganistan’da devam eden şiddetten dolayı seçmen kayıt işleminin tehlikeye uğrayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Halilzad’a bu konudaki düşüncesi sorulduğunda, büyükelçi, Taleban Rejiminin devrilmesinden bu yana Afganistan’da sağlanan ilerlemelerden söz etmeyi tercih etti.

Halilzad, Afganistan kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar Amerika’nın bu ülkeyi destekleme konusundaki kararlılığı tekrarladı. Büyükelçi, bunun sağlanabilmesi için hem Amerika’dan hem de uluslar arası toplumdan önemli miktarda katkı gelmesi gerektiğini belirtti.

Zalmay Halilzad, Afganistan’ın yeni anayasasının kabulünden sonra Çarşamba akşamı Washington’a geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan büyükelçi, yeni anayasanın ülkenin en büyük etnik gurubu Peştu’ların haklarını daha çok gözettiğine ilişkin eleştirileri reddetti. Halilzad, farklı Afgan gruplarının haklarının dengelendiğini söyledi.

Büyükelçi, Afganistan’da azınlık haklarının tanınması bakımından olumlu bir adım atıldığını ve bunun, hakların tanınmadığı diğer ülkeleri de etkileyebilecek sonuçları olabileceğini belirtti.

Büyükelçi Zalmay Halilzad, Pakistan’ın, Afganistan sınırında terör zanlılarına karşı başlattığı operasyonu memnunlukla karşıladıklarını da vurguladı. Büyükelçi, operasyon sonunda üst düzey el Kaide liderlerinin ele geçirilieceği umudunu dile getirdi.

XS
SM
MD
LG