Erişilebilirlik

'Ya Annan Planı ya da Çözümsüzlük' - 2004-01-08


Washington’da konuşan Amerika’nın Lefkoşa Büyükelçisi Michael Klosson, taraflar için tek seçimin, Annan planı üzerinden görüşmelere tekrar başlamak olduğunu söyledi:

"Taraflara vereceğimiz mesaj, Genel Sekreter Kofi Anan’ın belirlediği gereklilikleri yerine getirmeleridir ki müzakereler tekrar başlasın. 1 Mayıs’ta Kıbrıs’ın birleşik olarak Avrupa Birliği’ne girmesi mümkün. Ancak bunun için önümüzde çok fazla zaman da yok. Bu nedenle fırsatı değerlendirmek liderlere kalmış bir şey, yoksa fırsat kaçacak."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Anan’ın hazırladığı ve Anan Planı olarak bilinen çözüm önerileri üzerinde uzun zamandır anlaşma sağlanamıyor. Lahey’de taraflar arasında yapılan müzakereler, anlaşmazlıklar nedeniyle geçtiğimiz yıl Mart ayında kesilmişti.

Büyükelçi Klosson, “masadaki en kapsamlı plan” olarak tanımladığı Anan planının ortadaki tek plan olduğunu vurgularken, bir soru üzerine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ay sonuna doğru yapacağı Washington ziyaretinde ortaya çıkarması beklenen yeni öneri paketi konusunda da şöyle dedi.

"Türkiye’nin teklifini görmedik. Müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için Genel Sekreter, tarafların Anan planını sonuçlandırmaya hazır olduklarını ifade etmeleri gerektiğini söyledi. Bizce de en gerçekçi arayış budur. Ancak bu, taraflar ortak karara vararak planın bazı bölümlerini değiştiremez anlamına gelmiyor. Yani tarafların Anan planı üzerinden görüşmeyi benimsediklerini açıklayıp, planın onaylanması için yapılacak referandum tarihini belirlemesini bekliyoruz."

Amerika’nın Lefkoşa Büyükelçisi Klosson, tüm ada halkının Avrupa Birliği’ne girmek istediğini vurguladı. Kıbrıs’ta halkların iletişim içinde olduğunu ve beraber yaşayabileceklerini gösterdiğini belirten Büyükelçi, Aralık ayında Kuzey Kıbrıs Türk kesiminde yapılan seçimlerde de Kıbrıslı Türklerin çözümden yana tavır koyduğunu söyledi.

Büyükelçi, Kıbrıs’ta çözüm olmadıkça bunun acısını Kıbrıslı Türklerin çektiğini ayrıca Rum tarafı için de zorluklar olduğunu kaydetti. Bu zorlukların başında, Kıbrıs birleşme olmadan Avrupa Birliği’ne girerse, Kıbrıslı Türklerin adanın güneyine geçerek mal talebinde bulunması ve ekonomi üzerinde baskı oluşturması geliyor.

Washington’da konuşan Amerika’nın Lefkoşa Büyükelçisi Michael Klosson, Amerika’nın, bölgesel istikrar ve NATO’da birlik açısından, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmasının kolaylaşması için Kıbrıs’ta çözüm istediğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG