Erişilebilirlik

Enron Yolsuzluğunda Bir Hapis Cezası Daha - 2004-01-08


Amerika’da büyük bir mali skandala yol açarak iflas eden dev Enron enerji şirketindeki mali yolsuzlukların sorumlularından biri daha hapse giriyor.

Batan şirketin mali işler sorumlusu Andrew Fastow, sadece on yıllık bir hapis cezasıyla kurtulmak için hükümet yetkilileriyle pazarlık yapıyor.

Basında çıkan haberlere göre, Andrew Fastow savcılığa, şirketin başındaki yetkililer Kenneth Lay ve Jeffrey Skilling hakkında, sahtekarlık suçundan dava açılmasını sağlayacak bilgileri, anlatmayı öneriyor.

Fastow’un kendisi ise, Amerika’da iflasa sürüklenen en büyük şirketlerden biri olan Enron’un hesaplarıyla oynamak, borçları gizleyerek borsadaki senetlerin değer kazanmasına yol açmakla suçlanıyor.

Amerikan yasaları savcılığa değerli bilgileri sağlayan sanıklara daha hafif cezalar verilmesine imkan tanıyor.

Enron, yetkililerden birinin kurum içinde hizmete özel yazdığı mektupta şirketin mali işlemlerini sorgulamasından sonra 2001 yılının Aralık ayında iflas ilan etmişti.

Şirketin borsada 60 dolar fiyatla satılan hisselerinin sıfır değere inmesi, şirket çalışanlarının emeklilik yatırımlarının yok olmasına ve yatırımcıların büyük zarar görmesine yol açmıştı.

XS
SM
MD
LG