Erişilebilirlik

Türkiye ve Suriye Irak'ta Kürt Özerkliğinden Kaygılı - 2004-01-07


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Türkiye’yi ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Iraklı Kürtlerin özerklik taleplerinden kaygı duyduklarını bildirdi. Türk ve Suriyeli liderler, dün Ankara’da düzenledikleri basın toplantısında, Irak’ın toprak bütünlüğünü tehdit edecek her türlü yaklaşımı kınadıklarını bildirdiler. Cumhurbaşkanı Sezer, Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin karşılıklı güvensizlikten güven ortamına döndüğünü söyledi. Önde gelen bazı Iraklı Kürt liderler, bağımsızlık değil, yetkilerini arttıracak federal bir yönetim istediklerini açıklamışlardı. Iraklı Kürtlerin yaşadığı bölgelerin, Türkiye ve Suriye’yle ortak sınırları bulunuyor.

Öte yandan Türkiye resmi ziyaretini sürdüren Suriye Devlet Başkanı Esad bugün Ankara’dan İstanbul’a geçiyor. Esad’ın dün başlayan Ankara ziyareti sırasında iki ülke yetkilileri, vergilendirme, yatırım ve turizm alanlarında üç anlaşma imzaladı. Beşar Esad bugün de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le görüştü.

Esad, 57 yıldır Türkiye’yi ziyaret eden ilk Suriye Devlet Başkanı. Ziyaret, iki ülkenin birkaç yıl önce savaşın eşiğine gelmiş olmasından dolayı oldukça dikkat çekici. Suriye devlet başkanının üç günlük resmi ziyareti, yıllardır Türkiye’yle arasında sınır anlaşmazlığı ve su paylaşımından kaynaklanan gerginliğin çözülmesi için önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 1998 yılında Şam yönetiminin PKK militanlarına destek vermeyi sürdürmesi durumunda, Ankara’nın askeri önlemlere başvuracağı yolundaki uyarısının ardından tehlikeli boyutlara varmıştı. Ancak Suriye’nin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı sınır dışı etmesinin ardından ilişkiler hızlı bir şekilde düzelme gösterdi. Türkiye tarafından daha sonra yakalanan Öcalan, halen Türkiye’de cezaevinde tutuluyor.

XS
SM
MD
LG