Erişilebilirlik

Powell: Libya'ya Ambargo Denetimlerden Sonra Kalkabilir - 2004-01-07


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Libya’nın nükleer programına son vermesi durumunda, Bush Yönetiminin bu ülkeye uygulanan ambargoyu kaldırmayı düşünebileceğini söyledi.

Ancak Powell, süreçle ilgili bir takvim vermedi.

Başkan Bush, önceki gün Libya’ya uygulanan yaptırımların süresini yeniden uzatmıştı.

Bu arada New York Times gazetesinin bir haberinde, Libya’da bulunan uranyum zenginleştirme santrifüjlerinin Pakistan tasarımı olduğu iddia edildi. Bakan Powell, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in konuyu araştırdığını kendisine söylediğini belirtti.

Libya, yaptırımların erkenden kaldırılmasını istiyor. Trablus yönetimi, bunun Mayıs ayı ortasına kadar olmaması durumunda 1988 yılında düşürülen Panam uçağındaki yolcuların ailelerine ödenecek tazminatın azalabileceği uyarısında bulundu.

Libya yönetimi, uçağın düşürülmesinden sorumlu olduğunu bir süre önce kabul etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, geçtiğimiz ay Libya’nın Washington ve Londra’yla vardığı anlaşma uyarınca nükleer programını tamamıyla sona erdirene ve bu durum denetçilerce de tasdik edilene kadar yaptırımların yeniden değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Tunus Dışişleri Bakanı Habib Ben Yahya ile düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Powell, Libyalı yetkililerin şu ana kadar ülkelerinin nükleer faaliyetleri konusunda oldukça iyi bir işbirliği yaptığını vurguladı.

Powell, Amerika ve İngiltere’nin Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’yle işbirliği içinde denetçilerden oluşan bir gurup kurmaya çalıştığını söyledi. Denetçilerin nükleer programların sona erdirildiğini belirlemesinden sonra Bush Yönetimi, yaptırımlar konusuna dönecek:

Bakan Powell, mesele kontrol altına alındıktan ve iyi işaretler görüldükten sonra Libya’nın Amerika ve uluslar arası toplumla ilişkileri gibi siyasi konuların ele alınacağını ifade etti. Bu durumda yaptırımlar ve Libya’ya karşı alınan diğer önlemler yeniden değerlendirilecek.

Powell, Yönetimin, bu süreç içerisinde Pan Am kurbanlarının ailelerinin çıkarlarını koruyacağını ve kurbanların anısına saygı gösterileceğini belirtti.

Libya, 1988 yılında İskoçya’nın Lockerbie kenti üzerinde bir PANAM uçağının havada parçalanarak düşürülmesinin sorumluluğunu üstlenmiş ve ölen 270 kişinin ailelerine 2 miyar 700 milyon Dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Ancak Libya dışişleri Bakanı yaptırımların kaldırılmaması ve Libya’nın ismi Amerika dışişleri bakanlığının terörü destekleyen ülkeler listesinden 12 Mayıs tarihine kadar çıkartılmaması durumunda, ülkesinin tazminatın yüzde 60lık kısmını ödeyebileceğini söyledi.

Başkan Kongreye gönderdiği mektupta Libya’ya uygulanan yaptırımların uzatıldığını zira 1986 yılında yaptırımların uygulanmasına neden olan krizin tamamıyla çözümlenmediğini vurguladı.

Başkan, mektubunda Libya’nın kitle imha silahları programına son verme kararını memnuniyetle karşıladığını da belirtti.

XS
SM
MD
LG