Erişilebilirlik

'Irak'ın İdari Yapısına Irak Halkı Karar Vermeli' - 2004-01-06


Bush yönetimi, Kuzey Irak’ta Kürtlere özerklik tanınıp tanınmayacağına, Irak halkının karar vereceğini bildirdi.

Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan, 15 Kasım’da Geçici Koalisyon Yönetimiyle Irak Yönetim Konseyi arasında varılan anlaşma gereğince bu tür konularda karar verme yetkisinin Irak halkına ait olduğunu bildirdi.

Iraklı Kürtlere büyük çapta özerklik verileceği yolundaki haberlerle ilgili olarak bir açıklama yapan sözcü, Irak’ın toprak bütünlüğünü korumanın önemini her zaman vurguladıklarını belirtti.

McClellan bu politikada bir değişiklik olmadığını ancak, 15 Kasım anlaşmasının da göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Söz konusu anlaşma, Amerika’nın Haziran ayı sonuna kadar Bağdat’ta yönetimi egemen bir Irak hükümetine devretmesini öngörüyor.

New York Times gazetesi, dün, Amerika’nın, Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinin egemen Irak devletinin yarı özerk bir parçası olarak kalmasına izin verme kararı aldığını bildirmişti.

Üst düzeyde bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise, Reuter Ajansına, Kürtlerin Kuzey Irak’ta özerk yönetime sahip olması, özellikle Kerkük’ü kontrol etmesinin, Türkiye için hep kaygı yarattığını söyledi. Yetkiliye göre, Kürt sorununun, 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da Başkan Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında yapılacak görüşmede başlıca konu olması bekleniyor. Yetkili, Amerika'nın da Türkiye gibi Irak'ın üniter devlet olmasını tercih ettiğini ama eğer Irak'ta bir federal idari yapı kurulacaksa bu yapıyı oluşturacak bölümlerin etnik değil coğrafi çizgiler esas alınarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bir başka Dışişleri yetkilisi ise, Irak’ın toprak bütünlüğü korunduğu ve yeni yönetim oluşturma sürecinin Iraklılara ait bir iş olduğu kabul edildiği sürece bir sorun çıkmayacağını savundu ancak hükümet kurma sürecinin kolay bir iş olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG