Erişilebilirlik

Parmakizi ve Uçaklarda Silah Tartışması - 2004-01-06


İngiltere Ulaştırma Bakanı Alistair Darling, hükümetin uçaklara silahlı güvenlik görevlisi yerleştirme kararını savundu.

Parlamentoda konuşan bakan, terörist saldırıları durdurmak için bu tür bir önlemin alınmasının gerekli ve sorumlu bir davranış olduğunu söyledi. İsveç, Danimarka, Portekiz ve Güney Afrika ise uçaklarda silaha izin vermeyeceklerini, terör tehdidi durumunda uçuşları iptal edebileceklerini açıkladı. Öte yandan, Amerika İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ülkeye giriş yapan yabancılara yönelik olarak dün başlatılan yeni uygulamanın sınır güvenliğini arttırmayı amaçladığını söyledi. Uygulamaya göre, Türk vatandaşları dahil olmak üzere Amerika’ya gelen yabancılardan çoğunun havaalanı, liman ve sınır kapılarında dijital resimleri çekiliyor, elektronik tarayıcıyla parmak izleri alınıyor. Çoğu Batı Avrupalı olmak üzere 28 ülkenin vatandaşları bu uygulamanın dışında tutuldu.

Uygulama kapsamına girmeyen ülkeler şunlar: Andorra, Avusturya, Belçika, Hollanda, İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Liechtenstein, Lüksemburg, Monako, Norveç, Portekiz, San Marino, Singapur, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda, Brunei.

XS
SM
MD
LG