Erişilebilirlik

'Yaptırımlara Maruz Kalabiliriz' - 2004-01-05


İsrail Adalet Bakanı Yasef Lapid, Filistin bölgesine duvar çekme planının, uluslararası alanda büyük risk getirdiğini söyledi.

Yasef Lapid, önerilen şekliyle Batı Şeria’nın bir bölümünü kapsayan duvar planının değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Filistin yönetimi, duvarı, barış anlaşmasına varılmadan önce gerçekleştirilmek istenen tek-yanlı bir sınır çizme girişimi olarak tanımlıyor.

İsrail Adalet Bakanı, dünkü olağan bakanlar kurulu toplantısında, ülkesinin, Batı Şeria’nın içlerine kadar giren duvarın sınırlarını yeniden belirlemesi gerektiğini söyledi. Bakan, ülkesinin, bir zamanlar ayrımcılıktan ötürü Güney Afrika’ya olduğu gibi yaptırımlara maruz kalabileceğini belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun talebi üzerine, konuyu gelecek ay ele alacak.

İsrail, yapımı neredeyse tamamlanan duvarın, Filistin topraklarından İsrail’e militanların girişini önleyeceğini savunuyor.

Haaretz gazetesi, siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail’in güvenlik duvarının meşruluğunu anlatan dayanaklara sahip olduğunu yazdı. Bu da uluslar arası mahkemenin İsrail aleyhine bir karar alması durumunda, İsrail’e yarar sağlayabilir.

Konunun ele alınacağı oturumlar Lahey’de 23 Şubat’ta başlayacak. Taraflar savunmalarını 30 Ocak’a kadar yazılı olarak mahkemeye sunabilecek.

Mahkemenin İsrail aleyhinde bir karar alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG