Erişilebilirlik

Gürcistan'ın Yeni Cumhurbaşkanı Belli Oluyor - 2004-01-04


Gürcistan’da seçmenler, görevi bırakmak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze’nin yerine yenisini seçmek üzere bugün sandık başına gitti.

Seçimin muhtemel galibi olarak, Şevardnadze’yi koltuğundan eden süreci başlatan Mihail Saakaşvili görülüyor. Son yapılan kamuoyu yoklamaları, Saakaşvili’nin yüzde 80’i aşkın oy alacağını gösteriyor.

Seçim sandıkları açılmaya başlandı, sonuçların en geç yarın belli olması bekleniyor.

Oy verme, 75 seçim bölgesindeki 2800 kadar sandıkta, saat 18.00’a kadar sürecek. Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu, seçimlerin geçerli sayılması için gereken katılımın sağlandığını açıkladı.

Seçim için 600 kadar uluslararası gözlemci ülkede bulunuyor.

Kasım ayında hükümete karşı başlatılan ve başarı ile sonuçlanan hareketin lideri 36 yaşındaki Mihail Saakaşvili’nin seçimden zaferle çıkması bekleniyor.

Amerika’da hukuk eğitimi almış olan Saakaşvili, Kasım ayındaki tartışmalı seçimlerin ardından, halkı sokaklara dökmüştü. Saakaşvili, son olarak, Gürcistan parlamentosunun yeni oturumunu açmaya hazırlanan Şevardnadze’ye karşı sesini yükseltmiş, konuşmasına izin vermemişti. Ardından halk parlamentoyu basmış ve eski Gürcü lider ancak korumalarının çabalarıyla binadan ayrılabilmişti. Shevardnadze, kısa süre sonra da istifa etti.

Saakaşvili’nin karşısında yarışa 5 aday daha girdi.

Seçimleri kazanmasına kesin gözüyle bakılan Ulusal Hareket Partisi’nin lideri Mihail Saakaşvili’nin yanı sıra Roin Liperteliani, Kartlos Garibaşvili, Zurab Keleksaşvili, Zaza Siharulidze ve Temuraz Şaşiaşvili devlet başkanlığı için yarışacak adaylar arasında bulunuyor.

Gürcistan’daki batı yanlısı değişim Moskova tarafından da dikkatle izleniyor. Bu yüzden Saakaşvili, Rusya’yla ilişkilere son derece önem veriyor. Lider, geçtiğimiz hafta, uzun süredir gerginleşen ilişkileri iyileştirmek ve doğrudan görüşmelere geçebilmek için en kısa sürede Moskova’ya gitmek istediğini söyledi.

Moskova ve Tiflis arasındaki temel sorun ayrılıkçı gurupların desteklenmesi. Bu yüzden her iki ülke birbirini suçluyor.

Bu arada, Karadeniz bölgesindeki yarı bağımsız Acaristan konusunda uzlaşmaya varılmasından sonra bu bölgeden seçmenler bugünkü seçimlerde oy kullanabildiler.

Gürcistan’ın bugün karşı karşıya olduğu sorunlar arasında, artan yolsuzluk ve Şevardnadze’nin devrilmesinden sonra halkta oluşan büyük beklentiler var.

Saakaşvili ve ekibi, çalışanların ve emeklilerin uzun bir zamandır ödenmemiş maaşlarını ödeme sözü verdiği için milyonlarca Gürcü tarafından desteklendiler. Yaşam standartlarındaki düşüş, Şevardnadze’nin sonunu getiren süreci başlatmıştı.

Ancak ekonomi uzmanları, devlet bütçesi boş ve büyük borç içindeki yeni hükümetin kısa zaman içerisinde vaatlerini yerine getirmesine olasılık vermiyor.

Kafkasların istikrarından yana olan bazı batılı ülkelerin yeni hükümete yardımcı olabileceği belirtiliyor. Diğer bir ekonomik kaynak da, yabancı yatırımcıların ülkenin zengin petrol yatakları üzerinde yatırım yapması. Bu yüzden bugünkü seçimler hem Gürcü halkı, hem de bölgede çıkarları bulunan ülkeler için son derece önemliydi.

XS
SM
MD
LG