Erişilebilirlik

İsrail Yeni Yerleşim Birimleri Kurmayacak - 2004-01-04


İsrail, Amerika’nın baskısıyla, Batı Şeria’daki iki Musevi mahallesinin boşaltılması için emir verdi. Başbakan Ariel Sharon ile Savunma Bakanı Shaul Mofaz, Havat Maon ve Tal Binyamin yerleşim birimlerinin ortadan kaldırılmasını istediler.

Havat Maon’da 7 aile bulunuyor, Tal Binyamin ise boş tutuluyordu. Amerika İsrail’den, Araplardan alınan topraklara Yahudileri yerleştirme uygulamasının durdurulmasını istemişti.

İsrail son haftalarda altı Musevi yerleşim bölgesini boşalttı. İsrail hükümetinin açıklamalarına göre, 2001 yılından bugüne kadar kanunsuz olarak 100 kadar Musevi mahallesi kuruldu.

Öte yandan, İsrail Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, hükümetin, Golan’da yeni Musevi yerleşim bölgeleri kuracağı yolundaki haberin yalan olduğunu söyledi. Olmert bu açıklamayı yaparken, geçen hafta bir bakanlar komitesinin 900 Musevi ailenin Golan’da yerleştirilmesine onay verdiği yolundaki haberden söz ediyordu. Golan’da, şu anda, Suriye’den ele geçirildikten sonra yerleştirilmiş bulunan 18,000 İsrailli yaşıyor.

İsrail Tarım Bakanı Yisrail Katz, Golan’a yeniden Musevilerin yerleştirileceğini belirten konuşmayı, Suriye’nin İsrail’le yeniden barış görüşmesi yapmaya hazır olduğu yolundaki açıklamasından birkaç gün sonra yapmıştı. Ancak Başbakan yardımcısı Olmert, bugünkü açıklamayla hükümeti tarım bakanından uzaklaştırmış oldu. Olmert şunları söyledi:

“Golan Tepeleri’nde İsrail yerleşim yerlerinin genişletileceği yolundaki haberlerin tümü asılsızdır. Böyle bir program yoktur. Hükümet böyle bir girişime olur vermemiştir. Bu konuda yazılıp çizilenler abartılıdır ve hatta son derece de şişirilmiştir.”

Başbakan Yardımcısının bu şekildeki konuşması, Suriye ve Amerika’nın duyduğu öfkeyi bastırma amacı taşıyordu. Suriye, İsrail’in 1967 Ortadoğu Savaşı’nda ele geçirdiği stratejik önemi büyük olan Golan Tepeleri’ni geri almaya çalışıyor. Amerika iki ülkenin masa başına oturarak bu konuyu aralarında çözümlemelerini istiyor.

Başbakan yardımcısı Olmert’in sözleri, İsrail Askeri İstihbarat Servisi’nin Başkanı General Aharon Ze’evi Farkash’ın dün İsrail Bakanlar Kurulu’nda yaptığı konuşmayı da destekliyor. General Farkash, Suriye Cumhurbaşkanı Assad’ın İsrail’le barış görüşmesi yapabileceğini belirten sözlerini son derece ciddiye aldığını söyledi. General Farkash, Assad’ı bu yola sevk eden unsurun, Amerika’nın baskısı olduğunu da vurguladı. General, İsrail ile diyaloga açık olduğunu belirtmesine rağmen, Suriye’nin hala terörizmi desteklediğini kaydetti. İsrail askeri İstihbarat Dairesi Başkanı, Suriye’nin bir Filistinli terör örgütü ile Lübnan’daki Hizbullah grubuna desteklemeye devam ettiğini bildirdi. Hizbullah İsrail’in Ortadoğu’daki varlığına karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG