Erişilebilirlik

Deli Dana Hastalığı Sektörü Zora Soktu - 2003-12-31


Amerika, uzun bir süre başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa ülkelerindeki et sanayiini olumsuz etkileyen deli dana salgınından uzak durabilmeyi başarmıştı. Ancak yılın son ayında batı kıyısındaki Washington eyaletinde bir sığırın deli dana hastalığına yakalandığının belirlenmiş olması 175 milyon Dolar’lık Amerikan et sanayiini güç durumda bıraktı.

Türkiye dahil 30’u aşkın ülke Amerika’dan et ithal etmeyi yasaklarken, Amerikalı yetkililer bu hafta en büyük iki ithalatçı Japonya ve Güney Kore’yi ziyaret ederek, yasağın kaldırılmasına çalıştı. Japonya yasağı kaldırmak için biraz daha beklemeyi tercih ettiğini açıklarken, Amerikalı yetkililer dün hastalığa karşı yeni önlemler aldıklarını bildirdi.

Tarım Bakanlığı’nın yeni uygulamasına göre herhangi bir hastalık belirtisi gösteren her türlü hayvan kesimini yasaklandı. Ayrıca sığırlara, doğumdan kesime kadar gelişimlerini takip edecek özel elektronik aygıtlar takılacak.

Amerikalı yetkililer Washington eyaletinde deli dana hastalığına yakalandığı belirlenen sığırın Kanada’daki bir çiftlikten gelmiş olabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG