Erişilebilirlik

Amerika Libya Konusunda Temkinli - 2003-12-31


Amerika, Libya’nın nükleer programına tamamiyle son verdiğini anlamak için gerektiği kadar zaman harcayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Libya’daki incelemelerini tamamlayan Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei dün bir telefon görüşmesi yaptı.

Uluslar arası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, Libya’nın gizli tuttuğu dört nükleer tesiste incelemelerde bulundu. Baradey, Libya Hükümetinin iyi bir işbirliği yaptığını ve nükleer programın daha ilk aşamalarında olduğunun belirlendiğini söyledi.

Amerikalı yetkililer Libya’nın işbirliği konusunda erkenden karar vermek istenmediğini; Amerikalı ve İngiliz uzmanların bu ülkedeki incelemelerinin sonuçlarının bekleneceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, prostat kanseri ameliyatından sonra bakanlıktaki ilk iş gününde Libya’yı ziyaret eden El Baradei ile bir telefon görüşmesi yaptı ve Atom Enerjisi Dairesi Başkanının izlenimlerini aldı.

Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısında bakanlık sözcüsü Adam Ereli telefon konuşması hakkında bilgi vermedi. Ancak sözcü, Amerika’nın Libya’nın nükleer programıyla ilgili incelemelerinin uzun sürebileceğini vurguladı.

Sözcü, tek bir ziyaretle Libya’nın nükleer programı hakkında bilgi sahibi olunamayacağını ve sonuç çıkarılamayacağını söyledi.

Libya, Amerikalı ve İngiliz yetkililerle 9 ay süren gizli görüşmelerin ardından 19 Aralık tarihinde kitle imha silahları programına son vereceğini açıkladı.

Yıllardır uluslar arası toplumdan soyutlanmış olan Libya lideri Muammer Kaddafi’nin bu duruma biran önce son vermek istediği anlaşılıyor. Bu amaçla Libya, birkaç ay önce 1988 yılında İskoçya’nın Lockerbie kasabası üzerinde düşürülen Pan Amerikan yolcu uçağının sorumluluğunu üstlenmiş ve kurbanların ailelerine tazminat ödemişti.

Libya’nın kararı üzerine, bu ülkeye uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının kaldırılması için harekete geçilmişti. Ancak Amerika, Libya’nın kitle imha silahları geliştirme programına tümüyle son verdiği kesinleşinceye kadar bu ülkeye uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırmayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell geçen ay Amerikan vatandaşlarının Libya’ya seyahat etmesini yasaklayan kararı yeniden onayladı. Karar her üç ayda bir gözden geçiriliyor.

XS
SM
MD
LG