Erişilebilirlik

ABD Yabancı Uçaklarda da Silahlı Koruma Görevlisi İstiyor - 2003-12-30


İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, Amerika’ya sefer yapan yabancı hava yollarından gerektiğinde uçaklarına silahlı koruma görevlisi koymalarını isteyeceklerini açıkladı.

Ridge, dün Washington’da yaptığı açıklamada, uçak kaçırma eylemlerini önlemeyi amaçlayan kararın hemen yürürlüğe gireceğini belirtti. Bakan, koruma görevlisi yerleştirmeyi reddeden yabancı havayollarına ait uçaklara Amerika’ya iniş ve kalkış izni verilmeyeceğini de söyledi.

Karar, Bush Yönetiminin terör alarmı düzeyini yükseltmesinden bir hafta sonra alındı. Washington, Amerika’ya yönelik terör tehdidinin 11 Eylül saldırılarından buyana en yüksek düzeyine çıktığına inanıyor. Bush yönetiminin aldığı ve hemen yürürlüğe soktuğu karara göre uçaklarına silahlı koruma görevlisi yerleştirmeyen yabancı havayollarına Amerika’ya iniş ya da kalkış izni verilmeyecek.

İç Güvenlik bakanı Tom Ridge, alınan kararı düzenlediği basın toplantısında şöyle açıkladı:

”Uluslararası havayolu şirketlerinden, gerekli olduğu zaman, ek bir koruma önlemi olarak Amerika’ya sefer yapan uçaklarına eğitimli, silahlı resmi güvenlik görevlileri yerleştirmelerini istiyoruz.”

Hangi yabancı havayolu şirketinden hangi seferler için silahlı güvenlik görevlileriyle uçmalarının isteneceği Amerikan hükümetinin alacağı terör tehdidiyle ilgili istihbarata bağlı olacak. İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge bunu şöyle izah etti:

”Bu talebimizi, gerekli gördüğümüz anda yabancı şirketlere ileteceğiz. Talebimizin boyutu uçak seferleri, yolcular ve diğer konularla ilgili aldığımız istihbarata bağlı olacak.”

Amerika’da halen bazı iç hat seferlerinde uçaklara sivil güvenlik görevlileri yerleştirilmiş bulunuyor. İç Güvenlik bakanı Tom Ridge, bu konuda yeterli personeli olmayan ülkelere eğitim konusunda yardım da önerdi.

Alman Lufthansa ve İsrail’in El Al şirketi dahil bazı havayolları şimdiden seferlerinde koruma görevlileri kullanıyor. Amerika’nın kararı, genellikle yabancı havayolları tarafından tepkiyle karşılandı. Uluslararası Hava Ulaşım Birliği de uçaklara koruma görevlilerine yerleştirilmesine karşı çıktı.

XS
SM
MD
LG