Erişilebilirlik

Sırbistan Seçimlerinden Koalisyon Çıktı - 2003-12-29


Sırbistan Parlamento seçimleriyle ilgili ilk tahminler, aşırı milliyetçilerin oyların çoğunluğunu alacağını ancak parlamentoyu kontrol edebilecek sayıya ulaşamayacağını gösteriyor.

İlk sonuçlara göre Sırp Radikal Partisi yüzde 27 oy aldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Lahey'de yargılanmakta olan eski devlet başkanı Slobodan Miloseviç'in liderliğindeki Sosyalist Parti'nin oy oranı yüzde 7.6. Bu durumda aşırı milliyetçiler parlamentoda 100 sandalye elde edebilecek.

Demokrasi yanlısı üç partinin toplam oy oranının yüzde 42 olacağı tahmin ediliyor. Demokrasi yanlılarının, aşırı milliyetçilerin iktidara gelmesini engellemesi bekleniyor.

İlk seçim sonuçları, her dört Sırp’tan birinin eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ile bağlantısı olan Sırp Radikal Partisi’ne oy verdiğini gösteriyor.

Miloseviç gibi partinin önemli adaylarından Voyislav Seselj de Lahey Adalet Divanı’nda savaş suçları yüzünden yargılanıyor.

250 sandalyeli parlamentoda çoğunluğa sahip olan demokratik partiler, aralarındaki farklılıklara bir çözüm bulabilirlerse bir koalisyon hükümeti oluşturmaları mümkün.

Batı yanlısı G-17 Partisinin başkanı Miroljub Labus, biraraya gelerek aşırı milliyetçilerin iktidara gelmesini önlemenin önemini vurguladı.

Labus, amaçlarının yalnızca radikallere karşı zafer kazanmak değil istikrarlı ve demokratik bir hükümet oluşturmak olduğunu söyledi.

Sırp Radikal Partisi ile Miloseviç’e yanlısı Sırp Sosyalist Partisi’nin aldığı oy oranı, Balkanları yeniden istikrarsızlığa sürükleyebileceği için batılı diplomatları kaygılandırıyor.

Radikaller, sınırların genişletilmesi çağrısında bulunmuş ve Hırvatistan’la diplomatik ilişkilerin kesilmesini istemişti.

Bu durum, 1990larda 250 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan Balkan savaşının nedeni olan gerginlikleri yeniden canlandırabilir.

Sırp Radikal Partisi ayrıca, savaş suçları zanlıları, Bosnalı Sırp Lider Radovan Karadziç ve savaş dönemi komutanı General Ratko Mladiç’i iade etmeyeceğini duyurdu. Bu kişiler İkinci Dünya Savaşından bu yana Avrupa’nın tanık olduğu en büyük soykırımından sorumlu tutuluyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, iki zanlıyı, 1995 yılında Srebrenitza’da 8bin kadar Müslümanın öldürülmesi emrini vermekle suçluyor.

Sırbistan’da cumhurbaşkanlığı seçiminin düşük katılım yüzünden üç kez sonuçlanamaması yüzünden 2002 yılı Ocak ayından bu yana başbakan atanamıyor.

XS
SM
MD
LG