Erişilebilirlik

İran'da Ölü Sayısı Giderek Artıyor - 2003-12-28


Binlerce kişinin hayatını kaybettiği Iran depreminde, kurtarma ekipleri enkaz altından sağ insan çıkarma umudunu yavaş yavaş kaybediyor.

İranlı yetkililer ölü sayısının 20 bini aşacağını söylediler. Tarihi Bam kentini Cuma sabahı yerle bir eden altı buçuk şiddetindeki depremde, en az 30 bin kişi de yaralandı.

Yardım görevlileri tarihi kentin çöken binalarının kerpiç yapı malzemesinin hava boşlukları yaratmadığını, sağ kalanların nefes almasına ve uzun süre yaşamasına imkan bırakmadığını belirttiler.

Richter ölçeğiyle 6 buçuk şiddetindeki depremde tarihi kentteki binaların yüzde 70’i çöktü.

Deprem bölgesinde bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Greg Lamotte’un bildirdiğine göre, birçok ülkeden gelen yardım ekipleri, üç gündür özel eğitilmiş köpeklerin de yardımıyla enkaz altında kalanları arıyor.

İran basını, son iki günde, enkaz altından iki bine yakın yaralı sağ olarak kurtarıldığını bildirdi. Kentteki hava alanı, acil yardım merkezi haline dönüştürüldü.

Depremden hemen sonra, aralarında Türkiye’nin de bulundu pek çok ülke İran’a kurtarma ekipleri ve yardım malzemesi gönderdi. İran’a giden Uluslar arası Kızıl Haç yetkililerinden Knut Kaspersen ülkeler arası dayanışmanın en büyük örneklerinden birinin yaşandığını belirtti.

Avrupa ülkelerinin pek çoğundan komşu ülkelerden yardım geldi. Kanada ve Amerika’da para toplama kampanyalarının başladığını biliyoruz. Bundan böyle yapılacak yardım için duyulacak ihtiyaçların bildirilmesini bekliyoruz.

İran İçişleri Bakanlığı binlerce cesedin gömülmekte olduğunu açıkladı. Hastalık çıkmasını önlemek amacıyla ölüler giyimli olarak ve derhal toprağa veriliyor.

İran televizyonu, yıkılan kentten görüntüler verirken tarihi kentin asırlık binalarının eski filmlerini de yayınlıyor. Depremden sağ kurtulan birçok çocuk ölen anne babaları, yetişkinler de kaybettikleri aile üyelerinin başında ağlarken görülüyor.

Bölgede elektrik ve su hizmetleriyle haberleşme kesilmiş bulunuyor. Geceleri ısının sıfır dereceye inmesiyle birlikte kurtulanlar soğuktan donmamak için, birbirine sarılarak, battaniyelerin altında yakılan ateşlerin başında bekliyor.

İranlı yetkililer ortaya çıkan tahribatın büyüklüğü karşısında uluslar arası yardım istemek durumunda kaldı. Bu son deprem, İran’ın yakın tarihinde geçirdiği en büyük felaket olarak niteleniyor.

XS
SM
MD
LG